Video placeholde

Režisérka Maixnerová o šokujícím selhání lékařů v Pardubicích: Případ Adámka se mnou půjde navždy

Režisérka Šárka Maixnerová se věnuje dokumentům mnoho let. Široká veřejnosti ji velmi silně zaznamenala před rokem a půl, kdy svým dokumentem Inflitrace: Obchod se zdravím, poukázala na šarlatánské metody – vydávané za alternativní způsob léčby – ve společnosti Aktip. Ta již zanikla, hlavní aktéři však pokračují ve své činnosti dál. Stejně tak ale i režisérka.

Dokumentaristka mluví s velkým obdivem o české paliativní péči, kterou máme podle ní opravdu na vysoké úrovni. Co na druhé straně pokulhává, alespoň podle Maixnerové, je empatie a především čas, který věnují lékaři pacientům při sdělování fatálních diagnóz. Podle Maixnerové to ale není jejich chyba. Koho chyba to tedy je a proč se to děje, obsáhle rozvádí v rozhovoru. 

Příběh, který v režisérce silně zůstává, se však neodehrál v Aktipu. Bohužel se stal v Pardubické nemocnici. Osmiletý Adam Vyčítal trpěl odmalička rýmou. Před dvěma lety mu lékaři navrhli řešení – běžnou operaci nosní mandle. Při té rozhodli, že chlapci odoperují i krční mandle. Adam začal čtvrtý den po operaci krvácet. V nemocnici došlo k šokujícímu selhání celého systému, včetně například lékařky, která kolem krvácejícího chlapce bez povšimnutí prošla. Adam skončil v bdělém komatu. Šárka Maixnerová v rozhovoru popisuje, v jakých podmínkách rodina žila, když poprvé se štábem přijela k nim domů. A jak se celý případ vyvíjel. 

Dokumentaristka byla za svoji činnosti zvolena také Hvězdou Reflexu. Jedná se o projekt časopisu Reflex, jehož smyslem je systematicky registrovat osobnosti a jejich skutky, které lze směle označit za hvězdné hodiny této země. Zdá se nám, že v této složité době je životně důležité ukázat, že vůbec existují, jakkoli to během konzumace denního zpravodajství a pobytu na sociálních sítích tak možná nevypadá. Chceme je najít, popsat, vynést na světlo. Kam podle nás patří také Šárka Maixnerová. 

Krajské volby 2020 v Pardubickém kraji >>>