Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera Zdroj: Zbyněk Pecák

Bohumil Pečinka: Žít a nechat žít! To bylo hlavní heslo Jaroslava Kubery a řídil se jím celý život

Když jste dělali rozhovor s Jaroslavem Kuberou (1947–2020), měli jste pocit, že sedíte u sopky, z níž se místo lávy valí myšlenky, pocity a obrazy a vy jen taktak stačíte zaznamenávat všechny ty odbočky, slepá ramena a sdělení, která se proplétají jako auta na složité křižovatce. Přinášíme část rozhovoru pro Reflex, který vyšel v červenci 2017, kdy se hovořilo o jeho kandidatuře na prezidenta. Interview je vzpomínka na předsedu Senátu, který toto pondělí náhle zemřel.

O prezidentské kandidatuře:

Mnozí lidé neumějí rozlišit, kdy používám humor, protože většinou i vážné věci říkám s nadsázkou. Na druhou stranu, když se objeví kandidát, s nímž budu spokojen, klidně před ním smeknu. Myslím, že Zeman do kampaně půjde, ukojí si ego, ale pak prezidentství položí. Je jedno, jestli to bude za měsíc, půl roku, nebo rok.

Vyzkoušejte Reflex Premium. Nyní na 30 dní ZDARMA exkluzivně v mobilní aplikaci Reflex. Více ZDE >>

O české společnosti:

Česká společnost má nedostatek pokory a současně nedostatek sebevědomí. To se týká i mě. Než jsem začal natáčet film o Benešovi, myslel jsem si, že je to brnkačka a zvládnu i tuhle roličku levou zadní. Teprve když jsem natáčel některé scény, pochopil jsem, jak je natáčení filmu obtížná práce. Druhou a zdánlivě protikladnou českou vlastností je nedostatek sebevědomí. Češi jsou přitom neuvěřitelně šikovný národ. Když se ve Spojených státech paní na úřadě vypne počítač, hned volá technika. U nás nejdříve vyzkouší konektory, pak udělá reset, a když to nepomůže, vystrčí to ze zásuvky a jede se dál. Z ničeho dokážeme vytěžit neuvěřitelně moc, a přitom se nám to neodráží na sebevědomí.

O politice:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!