29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci - ilustrační snímek

29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci - ilustrační snímek Zdroj: Blesk: Jakub Poláček

ODS po kongresu raketově vzrostly preference. Lidem se líbí, že žádného místopředsedu neznají

Nedělní kongres ODS měl být poklidnou spanilou jízdou tradiční strany ke světlejším zítřkům, kdy strana v příštích volbách pozlobí Andreje Babiše a uzme jeho hnutí ANO klidně i sedmnáct voličů. Nic z toho se však nestalo, protože ODS ukázala, že má mnohem větší ambice.

Zatímco staronový předseda Fiala při svém projevu oznamoval, že vítězství v příštích volbách je věcí více než jistou a rozdával ministerské posty, v zákulisí se v tu dobu již připravoval krok, jak zajistit ODS veliký úspěch.

Prvním krokem se stalo nezvolení Alexandry Udženiji první místopředsedkyní ODS. Udženija nebyla zvolena i navzdory tomu, že neměla protikandidáta, což z ní v tomto ohledu činí naprosto jedinečnou bytost, neboť nevyhrát, i když nemáte ani jednoho soupeře, to se jen tak nevidí. 

„Co vím, tak lidem hlavně vadilo, že neví, jak se píše její příjmení. To byla veliká překážka. Chceme stranu přiblížit lidem, a lidé proto musí vědět, jak se vyslovuje a píše jméno i příjmení vrcholných představitelů strany. V tomto ohledu chceme být transparentní. Proto máme jako předsedu pana Fialu. Jeho příjmení lidé nejen, že umí vyslovit, ale i napsat. Z toho důvodu například náš kolega Josef Breichwaldrant raději ani nakandidoval,“ přiznal jeden z delegátů.

Právě z toho důvodu byl na pozici místopředsedy nominován stínový ministr pro styk s Ruskem Pavel Novotný. Jeho jméno i příjmení je nejen transparentní, ale navíc běžné. Lidé si to jméno nepletou a umí ho napsat.

Pavel Novotný však zvolen nebyl.

„Zapamatovatelné jméno nestačí. Je potřeba, aby dotyčného skoro nikdo neznal,“ přiznal další z delegátů strategii.

Na post prvního místopředsedy tak byl zvolen Zbyněk Stanjura, kterého sice poměrně dost lidí podle jména zná, ale nikdo už pak netuší, jak vypadá a co vlastně dělá.

„Stanjura? Jo, to jméno mi něco říká. To je nějaký politik. Není to někdo z lidovců?“ zněla nejčastější odpověď na otázku, kdo je Stanjura, mezi občany České republiky.

Při volbě řadových místopředsedů překvapil pouze Alexandr Vondra, kterého lidé znají. Podle zákulisních informací byl Vondra zvolen kvůli tomu, aby podle jeho jména uvedeného na kandidátce lidé při volbách poznali, že drží v ruce volební lístek ODS.

Dalšími místopředsedy zůstávají Vystrčil, Kupka a Baxa, které nezná vůbec nikdo včetně předsedy Petra Fialy.

„Já myslím, že od vidění ty lidi odněkud znám, ale nejsem si jistý,“ reagoval na dotaz Petr Fiala, když se ho novináři zeptali, jak je spokojen se staronovými místopředsedy.

Strategie neznámých místopředsedů však přináší ovoce. Lidé si pochvalují, že ty lidi vůbec neznají, tím pádem to budou jistě slušní politici. Z toho důvodu ihned po kongresu ODS raketově stouply preference a odskočila Pirátům o dvě procenta.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností je úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery.