Vlivem globálního oteplování jsou zimní sporty v ohrožení - ilustrační snímek

Vlivem globálního oteplování jsou zimní sporty v ohrožení - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Kvůli globálnímu oteplování se ruší zimní olympijské hry. Dochází led i sníh

Zimní sporty se vlivem globálního oteplování potýkají s úbytkem vhodných podmínek k jejich provozování. „Celosvětově ubývá sníh i led. To se pak zimní sporty provozují špatně. Běžný divák to ani nepostřehl, ale za posledních pět let se například snížil počet sjezdovek vhodných pro světové poháry v lyžování na pět. Ano, na celém světě je současně pět sjezdovek, které splňují podmínky pro vrcholové lyžování, a i ty je potřeba neustále zasněžovat umělým sněhem,“ prozradil Ron Willis, předseda světové lyžařské asociace. „Lyžaři soutěží už jen na špičkách ledovců,“ dodal.

Nutnost lyžařů soutěžit na špičce ledovce je jen špička ledovce. Dobře dotované alpské lyžování si ještě dva tři roky vystačí s umělým zasněžováním, na které už nyní ve velkém přispívají sponzoři.

Méně „bohaté“ zimní sporty to mají ale spočítané už nyní. Například takové boby. Bobových drah je stále dostatek, ale není na nich ledový povrch.

„Je to nepříjemné a našemu sportu to nepomůže. V současné době natíráme skelety bobových drah lubrikačním gelem, aby posádky bobů alespoň nějak doklouzaly do cíle. Natírat dráhy lubrikačním gelem nejde do nekonečna, protože gel stojí nemalé peníze. Navíc máme hlášeno z různých středisek, že lubrikační gel z dráhy ve velkém krade nadržená mládež či ženy po přechodu, které mají problémy se suchostí,“ povzdechl si Herman Klein ze svazu německých bobistů.

Zatímco v případě bobistů se nedostatek sněhu a ledu projevuje ve zhoršení podmínek, u skokanů na lyžích se jedná přímo o hazard se zdravím.

„Můstek bývá ještě jakž takž zasněžený, ale pod můstkem žádný sníh není. Bývá tam jen tráva nebo bláto. Doskok do trávy je tak velkou zátěží na kolena a hlavně se vám pokaždé seknou lyže a pád je nevyhnutelný,“ povzdechl si japonský skokan Fučiti-napiču. Jeho kolega Mniezasefuči-nakokota jen přikyvuje.

Zimní sporty zažívají krizi, ze které není cesty ven. 

„Kvůli globálnímu oteplování jsou podmínky pro zimní sporty napříč celým světem absolutně nevhodné. Ubývá sportovců, kteří se přeorientují raději na letní sporty. Dost holek a kluků od běžek přechází na plážový volejbal. Nemáme sportovce. Nemáme sportoviště. Spousta zimních sportů je mrtvých. Nemá cenu dělat olympiádu pro hokejisty a krasobruslaře. Sporty na krytých zimních stadionech jsou totiž to jediné, co nám výhledově ze zimních sportů zbyde. 

Z toho důvodu jsme se rozhodli zrušit zimní olympijské hry minimálně do doby, než se opět změní klima a přibude sněhu i ledu,“ prohlásil na tiskové konferenci generální tajemník mezinárodního olympijského výboru Joshua Brown.

Z celosvětového pohledu to je veliká škoda. Z pohledu českého fanouška zase tak o nic nejde. Hokejisté tak budou mít o jednu prohru ve čtvrtfinále za čtyři roky méně a Ledecká stejně vyhraje nějakou disciplínu na letní olympiádě, protože té je očividně jedno, jaký sport zrovna dělá, protože v něm stejně vyhraje.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale je například úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery.