Kateřina Konečná v nedělních Otázkách Václava Moravce

Kateřina Konečná v nedělních Otázkách Václava Moravce Zdroj: ČT

Komunisté jako havlisté a odpůrci okupací cizích zemí. To je tedy Konečná...

Politické nenormálnosti se meze nekladou, což současná vládnoucí garnitura opakovaně potvrzuje. V nedělních Otázkách Václava Moravce v tomto ohledu excelovala místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. Brojila proti americkým základnám, vydávala se za garanta levicového směřování vlády, a dokonce se oháněla i Václavem Havlem. Ukázala, že hranic neznají ani sebevědomí a troufalost komunistů.  A jak umně dokáží využít každou příležitost, aby zvýšili toxicitu politické debaty.

Mimořádně procítěný příspěvek do diskuse Kateřina Konečná vytasila ve chvíli, kdy dalšímu z diskutujících – novému místopředsedovi ODS a taktéž europoslanci Alexandru Vondrovi – připomínala pokus o instalování amerického radaru v České republice. A kdy se mluvilo o teoretické možnosti, že by tu mohla být například letecká základna USA. „Já vám garantuji jako politička KSČM, ale především jako matka a žena, že to zkuste a popereme se o to stejně, jako jsme se poprali o ten radar.“  

A proč se tak pomýleně rozhodli u našeho severního souseda? „Poláci mají (americké) základny díky východní hysterii, která tam v zahraniční politice vládne.“ Ještě že to tu komunisté zklidňují.

A když Kateřina Konečná říká, že „udělá vše“, nemluví zjevně do větru. V nedělní debatě na ČT sáhla při argumentování i po Václavu Havlovi, v cimrmanologické mluvě „oblíbeném disidentovi“ komunistů. „Na začátku svého působení tvrdil, že máme zůstat neutrální zemí a nemáme se hnát do vojenských paktů,“ prohlašovala tváří v tvář „havloidovi“ Alexandru Vondrovi.

Tím ovšem nenormálnosti nekončily. Jakkoliv jsou komunisté tichým společníkem současné vlády – byť s velmi hlasitými projevy – v televizní debatě se Konečná nejednou dostala do ostrého střetu s ministrem zahraničí za ČSSD Tomášem Petříčkem. A ten si naopak více rozuměl s opozičním Vondrou, který i vládu za její některé kroky v zahraniční politice pochválil.

„Komunistická strana opakovaně ukazuje, že nerespektuje naši zahraniční politiku,“ postěžoval si šéf české diplomacie. A když jako příklad uvedl, že s ním šéf KSČM Vojtěch Filip neprobírá své pokusy, jak Iráčany přemluvit k vyhnání českých a dalších „okupantských“ vojáků, vysvětlila mu to Kateřina Konečná hezky rudě: „A proč by vám to oznamoval on? Vy jste snad vláda. My jsme jenom ti, kteří se snažíme vás donutit dělat levicovou politiku. Ale to je všechno.“ Skoro by se dalo říct, to úplně stačí.