29. kongres ODS: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se stal prvním místopředsedou.

29. kongres ODS: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se stal prvním místopředsedou. Zdroj: Blesk: Jakub Poláček

29. kongres ODS: Řeporyjský starosta Pavel Novotný během kandidátního projevu na 1. místopředsedu strany (18.1.2020)
29. kongres ODS: O post 1. místopředsedy strany se utkala i Marie Kubíková, radní pro školství Prahy 6 (18.1.2020)
29. kongres ODS: Europoslanec a exministr obrany Alexandr Vondra vysvětluje, proč se neujme postu 1. místopředsedy strany (18.1.2020)
Pavel Novotný na sjezdu ODS s bývalou první místopředsedkyní Alexandrou Udženija.
29. kongres ODS: Kandidátka na 1. místopředsedkyni Alexandra Udženija při projevu (18.1.2020)
14
Fotogalerie

Prvním místopředsedou ODS se neočekávaně stal Stanjura, pražská část strany přišla o pozici

Statutárním zástupcem staronového předsedy ODS Petra Fialy zvolil kongres Zbyňka Stanjuru. Šéf poslanců občanské demokracie nahradil ve funkci dosavadní první místopředsedkyni Alexandru Udženiju, která kandidovala v první volbě jako jediná, ale překvapivě nezískala dostatečný počet hlasů. Na nominaci Stanjury se po neúspěchu Udženiji dohodlo vedení ODS s regionálními lídry. Ve volbě získal 322 z 500 odevzdaných hlasů.

Stanjura měl nakonec dva protikandidáty navržené z pléna. Bývalý bulvární novinář a starosta Řeporyjí Pavel Novotný získal 65 hlasů, radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíková 69 hlasů. V obou volbách nominaci pro časové vytížení odmítl europoslanec Alexandr Vondra.

Stanjura po zvolení uvedl, že věří ve vítězství ODS ve volbách. Dosud byl ve vedení ODS jako předseda poslaneckého klubu. A nominaci z předsjezdových konferencí měl pouze jednu, a to na místo řadového místopředsedy.

Zvolením Stanjury bude mít ODS v čele dva Moraváky, Fiala je z Brna, Stanjura z Opavy. Dosud přitom platilo, že strana dá na vyvážené zastoupení krajů ve vedení. Udženija je pražskou zastupitelkou.