Petr Fiala byl zvolen předsedou ODS, Alexandra Udženija ale překvapivě ve volbě prvního místopředsedy neuspěla.

Petr Fiala byl zvolen předsedou ODS, Alexandra Udženija ale překvapivě ve volbě prvního místopředsedy neuspěla. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Bohumil Pečinka: ODS na kongresu řekla, že nechce být stranou ovcí jdoucích na porážku

Měl to být nejnudnější sjezd v historii všech politických stran, co sněmovaly po listopadu 1989. Petr Fiala měl být znovu zvolen předsedou ODS a delegáti měli odsouhlasit fakticky jeho kandidátku. V určitou chvíli však nadpoloviční většina delegátů řekla ne, a od té chvíle se kongres vyvíjí tak, že nikdo nemůže říct, jak skončí.

Petr Fiala byl opět zvolen na projev ve stylu „zvolte mě, protože jsem vás kdysi zachránil“. Když však měla být první místopředsedkyní v tajné volbě odsouhlasena jeho místopředsedkyně Sandra Udženija, udělali delegáti kongresu něco, co se nestalo za posledních třicet let v žádné straně – dali jí jen 42 procent hlasů, čímž jí poslali do předčasného politického důchodu. 58 procent neplatných hlasů je skutečná rarita v polistopadové historii. Není to jen neúspěch první místopředsedkyně, ale byla to výstraha celému establishmentu ODS, který uspořádal tento kongres jako jednodenní s tím, že všech sfoukne suchou cestou a bezbolestně si nechá obnovit svůj mandát.

Ve fialovském vedení nastal chaos a hledání nástupce na funkci 1. místopředsedy. Nakonec byl vybrán Fialův klon, Zbyněk Stanjura, který měl nominační projev, který by bylo možné připodobnit k žíznivému člověku, který polkne kus suchého chleba, leží na zemi a dusí se. Překvapivě jako velmi konformní se ukázal Alexander Vondra, který funkci odmítl, čímž si pravděpodobně zajistil zvolení řadovým místopředsedou. Následně se na funkci sama nominovala dáma z Prahy 6, vystupující pod jménem Marie Kubíková a pecka přišla nakonec – starosta Řeporyj Pavel Novotný.

Na jeho projev se jde dívat z více úhlů. Z hlediska politické taktiky mohl být umírněnější. Na druhou stranu: když přišel k mikrofonu celá malá hala O2 arény ztichla, personál přestal obsluhovat a všichni čekali, co řekne. S malou nadsázkou: od doby Klause staršího a Topolánka ještě nikdo nebyl zvědavý na projev od člověka, který nosí modrého ptáka na klopě.

Jasně, Novotný je exhibicionista, šílenec, ale také inteligentní chlap, který nastavuje zrcadlo přikrčeným duším, které si myslí, že vrcholem politiky je, když se v zákulisí domluví moravskoslezský kraj s jihomoravským a zvolí člověka, o němž si něco myslí jen jeho rodina, a to ještě nic moc pěkného.

Když mluvil Novotný, bez ohledu na význam řeči, jako by mluvila třicet let stará ODS, kdy ještě šlo o to zvítězit a prosadit nějaké věci. Ne být jen na druhém místě a mít o procento víc než v předchozích volbách.

Kolegovi odvedle v tu chvíli přistála SMS tohoto znění: „Kdyby byl v sále aspoň kousek touhy po sebezáchově, tak zvolí nečekaně starostu Řeporyj.“

V tuto chvíli nevíme, jak kongres skončí. I kdyby nakonec byli zvoleni staronoví potentáti, už nikdy se nemůžou cítit ve svých vysezených funkcích tak dobře, jako včera. Něco se totiž stalo. Dovolím si to něco interpretovat slovy: většina delegátů řekla, že už nechtějí být ovce, které jsou na volební porážku. Pokud za rok a půl nastane, mělo by si už dnes hledat vedení ODS místo na nějaké vysokoškolské katedře.