Video placeholde

Babiš může zítra skončit ve vazbě, ať policie koná, říká exnáměstek, který chtěl zastavit dotace Agrofertu

Leo Steiner pomáhal rozkrýt korupci v dotačním programu ROP Severozápad. Teď říká, že se historie opakuje a to, co vidí v kauze střetu zájmů premiéra Babiše, je velmi podobné. Dokonce by prý premiér mohl skončit ve vazbě. Steiner chtěl kvůli auditu Evropské komise jako náměstek Státního fondu životního prostředí zastavit dotace pro Agrofert. Pak přišel tlak a spory s vedením, kvůli kterým skončil.

Autocenzura a ohýbání pravidel pro Agrofert, tak funguje podle Steinera rozdělování dotací. Přiznává, že se zachoval nekolegiálně, když loni ještě jako náměstek veřejně kritizoval dotace pro samotného premiéra.  Uvádí řadu argumentů, kvůli kterým měly být dotace Agrofertu zastavené, a popisuje, jaké se mu dostalo reakce. To, co viděl, je prý praktický důkaz Babišova střetu zájmů. Zdůrazňuje, že svěřenským fondem zákon o střetu zájmů nenaplnil.

Zmiňuje taky argument, který jen jako vtip uvedl jeden z právníků fondu při diskuzi o tom, jak by mohlo být vyplácení dotací pro Agrofert zachováno. Tento stejný argument přitom teď používá třeba Státní zemědělský intervenční fond jako podporu pro své rozhodnutí nezastavit vyplácení peněz holdingu.

Steiner upozorňuje, že ve hře je teď plošná korekce i úplné „zastavení kohoutů“, šlo by přitom o stovky miliard. To se stalo kvůli ROP Severozápad a podle Steinera je situace obdobná. Reagovat by teď měli občané, politici, ale taky policie. Podle exnáměstka by Babiš mohl klidně zítra skončit ve vazbě, důvody pro to jsou. Dodává, že do poloviny roku budeme mít loutkového premiéra.

Jak funguje rozdělování dotací v Česku? Proč podle Leo Steinera Andrej Babiš svěřenským fondem nenaplnil zákon o střetu zájmů? Budeme vracet peníze z dotací a za jakých okolnosti bychom mohli přijít až o 400 miliard? A v čem se dnešek podobá korupci v ROP Severozápad?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>