Ruský premiér Dmitrij Medveděv oznámil demisi vlády.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv oznámil demisi vlády. Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Ruská vláda podala demisi, oznámil premiér Medveděv. Reagoval tak na Putinovy návrhy změn ústavy

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes oznámil demisi své vlády, kterou podal v souvislosti s návrhem ústavních změn od prezidenta Vladimira Putina. Ten uložil stávající vládě plnit své povinnosti do jmenování nového kabinetu. Oznámila to ruská média. O odstoupení vlády předem podle ruské redakce BBC nevěděli ani její členové, šlo o „naprosté překvapení“.

Putin při schůzce se členy dosluhující vlády uvedl, že byl s prací kabinetu spokojen, přestože „se ne všechno povedlo“. Medveděvovi nabídl novou funkci místopředsedy bezpečnostní rady státu, ve které se má věnovat bezpečnosti a obranyschopnosti země. V radě, které Putin předsedá, byl premiér dosud jedním z jedenácti stálých členů. Ze zpráv ruských agentur zatím není jednoznačně zřejmé, zda Medveděv bude i v nové vládě.

Premiér prohlásil, že pokládá za správné podat demisi kabinetu na pozadí návrhu ústavních změn, které dnes předložil Putin. Poznamenal také, že další kádrová rozhodnutí ohledně složení vlády bude přijímat prezident. Prezidentův návrh podle Medveděva představuje významný zásah do fungování země a také do dělby a rovnováhy moci. „V tomto kontextu je zjevné, že jako vláda musíme poskytnout prezidentu naší země možnost přijmout všechna nezbytná rozhodnutí,“ řekl premiér. Rubl po ohlášení demise vlády klesl na týdenní minimum, uvedl list Kommersant.

Putin v dnešním poselství o stavu země navrhl ústavní změny, které by Státní dumě, dolní komoře parlamentu, daly právo nejen schvalovat jmenování premiéra a členů vlády, ale i potvrzovat jejich nominaci. Změny v ústavě by Rusové podle prezidenta měli schválit v referendu.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes navrhl jako nového předsedu vlády Michaila Mišustina. Podle agentury TASS to oznámila tisková služba Kremlu. Mišustin od roku 2010 řídil ruskou daňovou správu. Kandidaturu třiapadesátiletého Mišustina předložil Putin dolní komoře parlamentu Státní dumě. 

Stávající vláda vznikla předloni v květnu poté, co se Putin formálně znovu ujal funkce hlavy státu, po znovuzvolení na dalších šest let v březnu 2018.

Putin si v roce 2008 vybral Medveděva, tehdy místopředsedu vlády, jako svého nástupce v Kremlu v době, kdy mu ústava nedovolovala setrvat v čele státu po další období. Medveděv pak byl skutečně zvolen a Putin přešel na čtyři roky do čela vlády, ale zjevně si zachoval si moc. Na jaře 2012 si funkce prohodili - Medveděv se stal premiérem, zatímco Putin se vrátil do Kremlu, tentokráte díky změnám v ústavě na šest let.