Jaromír Soukup a Jaromír Soukup (koláž TMBK).

Jaromír Soukup a Jaromír Soukup (koláž TMBK). Zdroj: TMBK

Morové rány pro TV Barrandov: Zeman končí, Soukup je oslabený a jeho problémy rostou

Kdyby si Jaromír Soukup, generální ředitel TV Barrandov, vzpomněl na někdejšího šéfa poradců Miloše Zemana, možná by nedopadl tak, jak teď dopadl. Šloufa kdysi Zeman nemilosrdně po letech úzké spolupráce „propustil“ ze svých služeb. To samé udělal i se Soukupem. Jedna z vlajkových lodí Barrandova, pravidelný diskusní pořad „Týden s prezidentem“, který přinášel televizi velkou pozornost a určitý vliv, skončil. Zkrachovala i talk show hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, absolutním propadákem byl také Soukupův sitcom Premiér. A mezitím se šíří spekulace, že jeho mediální impérium je na mizině.

Dlouho to vypadalo, že Jaromír Soukup, který měl kromě mediálních vždy i velké politické ambice, si s prezidentem Milošem Zemanem rozumí. Méně rozumět už bylo tomu, proč se sám pustil na TV Barrandov do moderování všemožných televizních pořadů, protože toto řemeslo mu – na rozdíl od prodávání reklamy – absolutně nesedělo. Bylo to vidět i při diskusi „Týden s prezidentem“, ve které se jen výjimečně objevil nesoulad s hlavou státu. Nebyla to normální debata, ale především přitakávání tomu, co Zeman vyslovil. Ovšem teď mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček oznámil, že pořad „již vyčerpal svůj potenciál a nemůže tedy přinést nové impulsy“. To se ale vědělo už dávno. Bylo jen otázkou času, kdy to prezidenta přestane bavit.

Tomu předcházelo zrušení Talk show Jiřího Ovčáčka, která byla přitom loni v létě prezentována jako velká televizní událost. Problém byl ale ten samý jako u Soukupa – moderování Ovčáčkovi – na rozdíl od psaní provokativních příspěvků na Twitter – nešlo. Naprostou tragédií pak bylo několik loňských dílů Soukupova sitcomu Premiér, který divákům ukázal, kde je skutečné dno české televizní tvorby.

Jenže Jaromír Soukup se podle všeho nenechá přesvědčit, aby některých věcí jednoduše nechal. Co ho žene k tomu, aby moderoval v hlavním vysílacím čase skoro všechno, co TV Barrandov vysílá? Megalomanství? Touha být neustále viděn? Politické či byznysové zájmy? Na to musí odpovědět on sám. Každý přitom například viděl, že s několika jemu oblíbenými hosty z politiky (Tomio Okamura, Andrej Babiš nebo Alena Schillerová), kteří se na Barrandovu objevovali stejně často jako figurky na pražském orloji, si nemůže vystačit.

Už v lednu 2019 přitom Soukup překopal část své politické produkce a některé pořady změnil či zrušil. „Mě už nebaví těmhle pytlíkům dělat permanentní kampaň, na to jejich ,mělo by se‘. A když říkám pytlíkům, myslím tradičním politikům, kteří před kamerou umí říkat jen ,mělo by se‘.“ Politiky také označil za „cintaly a slintaly“. Jenže v dalších měsících v některých svých politických pořadech přesto pokračoval dál. Že to nepůjde donekonečna, poznal právě teď, když musel zrušit „Týden s prezidentem“.

Jsou to pro Soukupa morové rány, navíc mezitím se houfně objevují i spekulace, že jeho mediálnímu byznysu se nedaří, existují informace o různých pohledávkách a snahách převzít jeho impérium, které je silně zadlužené.

Za problémy s některými pořady i za stav svého podnikání si může Jaromír Soukup sám. Myslet si, že všechno může v této branži zvládnout sám, že všechno vymyslí sám, a navíc že všechno bude v televizi i sám moderovat, se zcela míjí s realitou. Máme proto jistotu, že odpískání známého pořadu „Týden s prezidentem“ není konec velkých patálií, které TV Barrandov ještě čekají.