Švýcarsko: Český sen o úspěchu plný sladkostí, zlata a přípravy na smrt.

Švýcarsko: Český sen o úspěchu plný sladkostí, zlata a přípravy na smrt. Zdroj: Profimedia.cz

6 politických a ekonomických kouzel, která by z nás udělala Švýcarsko (bez Babiše)

Ekonomická zaklínadla v knihách o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi nenajdete. Patrně je to tím, že studoval v Bradavicích pod velkými čaroději, a nikoliv na jedné z prestižních ekonomických fakult pod vedením slovutných ekonomů. Ti by dříve nebo později určitě našli kouzlo, které by zázrakem z jakékoliv země udělalo zemi bohatou, třeba jako je Švýcarsko. Bylo by to ale kouzlo až zázračně silné a možná bychom si chtěli něco specificky českého ponechat. Naštěstí ale v knize kouzel existují i menší zaklínadla pro jednotlivá ekonomická opatření, jež by z nás neudělala přímo Švýcarsko, ale mnohem bohatší Českou republiku. Magie má tu výhodu, že můžeme zapomenout na to, jestli by to či ono bylo politicky průchodné.

1. Decentralisimo

(Oslab vládu, dej moc krajům)

Konkurence je magie ze skutečného světa. Kouzelnou hůlkou by se jí ale dalo pomoci. Nefunguje totiž jen mezi jednotlivými prodávajícími, ale i napříč trhy, a dokonce i mezi celými státy. Jedním z klíčových základních kamenů úspěchu Švýcarska je silné postavení jednotlivých kantonů. Co by zaklínadlo způsobilo u nás? Všechny kraje by například získaly možnost vybírat krajské daně a ty celostátní by se snížily. Atraktivní místa, jako je Praha či Jihočeský kraj, by mohla vybírat vyšší daně, ale třeba v Ústeckém či Moravskoslezském kraji by nižší daně přilákaly firmy, pro něž je Praha zbytečně drahá. Je to dobře ozkoušený model, ostatně decentralizace stála i na počátku ekonomického úspěchu Spojených států.

2. Subsidiaria

(Co jde, řeš blíže k občanovi)

Decentralizace sama o sobě je dobrým krokem, nicméně na skutečné moci nabývá teprve ve spojení s důsledným dodržováním principu subsidiarity. Tedy, co lze řešit na úrovni co nejblíže občanovi, to řešme tam. Teprve po městech přicházejí na řadu kraje a po nich centrální vláda. Úžasné kouzlo „subsidiaria“ omezí nenasytný parlament, kde zasedají lidé, které jsme nikdy neviděli a vlastně ani neznáme. Ruku na srdce, kolik z těch 281 poslanců a senátorů jsme schopni vyjmenovat?

3. Noclos

(Zruš cla)

Česká republika se spolu se vstupem do Evropské unie stala i členem Evropské celní unie. Díky tomu neplatíme cla při obchodu s našimi největšími obchodními partnery, na druhou stranu ale nemůžeme snížit cla proti zbytku světa. A tak i kdybychom chtěli, nemůžeme zlevnit dovoz třeba zemědělských produktů nebo obuvi. Jen pro představu, společný celní sazebník má 964 stran. „Noclos“ je zaříkadlo, které dokáže zázračně vyjednat výjimku a pro Českou republiku na všech těchto téměř tisíc stran dopsat nuly. Tedy osvobodit mezinárodní obchod od zbytečných překážek.

 

4. Goldus rezervus

(Kryj peníze zlatem)

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!