Roger Scruton

Roger Scruton Zdroj: Profimedia.cz

Bohumil Pečinka: Smysl Scrutona aneb Jaký je odkaz filozofa, jehož myšlenky měly sílu šípu?

Ještě před měsícem přebíral v Praze vysoké vyznamenání předsedy Senátu, dnes už není mezi námi – Roger Scruton (75), slavný britský filozof a myslitel.

Jeho osobnost je složité popisovat, protože když chcete někoho opravdu pochopit, musí pro vás být představitelný. Sir Roger byl zvláštní britský typ, který se v Česku nevyskytuje. Posuďte sami: vzděláním filozof a estetik, který vydal kolem padesáti knih o politice, hudbě, architektuře, sexu, honu na lišku, kráse, vínu, environmentalismu a Bohu.

Mezitím se naučil několik jazyků, a to včetně češtiny. V letech 1979 až 1985 pravidelně navštěvoval tehdejší Československo, organizoval podzemní semináře a pomáhal disidentům. V polovině osmdesátých let mu komunisté znemožnili vstup do země. Po revoluci dál svými myšlenkami ovlivňoval nejen politiku, ale i další oblasti života, za což dostal od prezidenta Havla Medaili Za zásluhy 1. stupně. Nebo znáte ve svém okolí někoho podobného? V jistém smyslu je Scruton Karlem Gottem intelektuální sféry. Jiný příklad těžko najít.

Postoj

Scruton výrazně ovlivnil nejen britskou, ale i českou pravici začátku devadesátých let. Jeho knihy, jako Smysl konzervatismu, ukázaly důležitou věc: na rozdíl od socialismu nejde o mezinárodní ideologii. Konzervatismus je společenský postoj, jenž vychází ze specifických tradic té či oné země, je nedůvěřivý ve stát, který vstupuje lidem do života, a nadevše si váží rodiny a tradičních institucí, jako je tržní hospodářství. „Podstata konzervatismu zůstává nevyslovená a jeho vnější projevy, když už to musí být, jsou skeptické,“ píše Scruton.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!