Pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta Tchaj-peje Kche Wen-če podepsali 13. ledna 2020 v Praze partnerskou smlouvu o spolupráci mezi oběma městy.

Pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta Tchaj-peje Kche Wen-če podepsali 13. ledna 2020 v Praze partnerskou smlouvu o spolupráci mezi oběma městy. Zdroj: ČTK / Ondřej Deml

Šanghaj pozastavila veškeré oficiální styky s Prahou, důvodem je partnerská smlouva s Tchaj-pejí

Čínské finanční centrum Šanghaj dnes oznámilo, že pozastavuje veškeré oficiální styky s Prahou poté, co české hlavní město podepsalo partnerskou smlouvu s tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí. Informovala o tom agentura Reuters. Partnerskou smlouvu o ekonomické, obchodní a kulturní spolupráci podepsali pražský primátor Zdeněk Hřib a starosta tchajwanského hlavního města Tchaj-peje Kche Wen-če v pondělí. Praha loni v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s čínskou metropolí Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny.

Tchaj-wan je pro Číňany nejcitlivější diplomatickou záležitostí. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Vláda Šanghaje v prohlášení uvedla, že pražské vedení udělalo mnoho chybných kroků ohledně klíčových otázek týkajících se Číny, jako je například Tchaj-wan. „Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují,“ uvedla šanghajská vláda. Vzhledem k tomu, že už neexistují nezbytné politické předpoklady, pozastavuje Šanghaj s okamžitou platností všechny kontakty s Prahou, dodalo šanghajské vedení.