Video placeholde

Lidi se na mýto v Praze těší, jsem i pro uzavření centra, proinvestovali jsme jen třetinu peněz, přiznává primátor

Ať mě Čína klidně odposlouchává, nemám co skrývat, vliv Home creditu je ale překročení linie, říká pražský primátor Zdeněk Hřib. Chce pro hlavní město zajistit stabilní vládu a spory s koaličními partnery urovnat v dohodovacím řízení. Přiznává přitom, že Praha loni proinvestovala jen asi třetinu peněz, které byly na investice určené. Odmítá ale, že by Praha stagnovala. Taky se chce zlepšit v komunikaci s partnery, aby nebyl vnímaný jako arogantní.

Mělo se to stát už dávno, říká o omezení průjezdu aut pražskou Malou stranou Hřib. Mělo to prý být spojené s otevřením komplexu Blanka. Pro uzavření je i teď, tedy pokud zlepšení pro Malou Stranu a okolí potvrdí analýzy. Půjde ale zřejmě až o otázku pro další volby. Nevyhnutelné je prý taky zavedení mýta pro vjezd do centra. Město si nechává zpracovat analýzu, jak ho zavést a dopravu ve městě zklidnit. Řada lidí se podle primátora na mýto v Praze těší.

Hřib zdůrazňuje stavbu metra D jako klíčovou investici, která se dala do pohybu. Jinak jsou v investicích výrazné mezery, které jdou podle Hřiba hlavně za jeho koaličními partnery. Chce fungování zakázek zlepšit a jednat o nápravě taky s kolegy z Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. TOP 09 (součást Spojených sil pro Prahu) sama přitom stav investic kritizuje.

Hřib odmítá, že by se místo problémům Prahy věnoval zahraniční politice. Sám podporuje Tibet a je naladěn protičínsky, v radě byl prý ale jen jeden z hlasů, když se rozhodovalo o partnerské smlouvě s Pekingem. Tlak teď cítí, ale příliš ho neřeší. Jako větší problém vnímá působení firmy Home credit na pražské opoziční zastupitele. Hřib chce také zveřejnit audit o střetu zájmů Andreje Babiše. Teď čeká na odpověď z Evropské komise a pak uvidí, jestli ho zveřejní i tehdy, pokud bude jeho žádost odmítnuta.

Jak by se mohl změnit systém parkování v Praze? Proč se Praze nedaří víc investovat? Jak by Zdeněk Hřib změnil dopravu v Praze? Vyřeší problémy záchytná parkoviště? Jak chce urovnat problémy s koaličními partnery? A jaký tlak cítí kvůli svým krokům proti Číně?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>