Andrej Babiš a Čapí hnízdo

Andrej Babiš a Čapí hnízdo Zdroj: Archiv CNC

Karel Steigerwald: Přijdou naše děti a zeptají se, co jste to dopustili s tím Čapákem

Poslední rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Zemana se v médiích interpretuje i tak, že dává Babišovi šanci vyklouznout. Babiš mohl nevědět, že Čapí hnízdo je malý podnik a Agrofert zas velký, a mohl nevědět, že žádost o dotaci je podvod. Trestný čin by pak spáchal někdo jiný, ne Babiš. Ale pokud by všichni zúčastnění nevěděli, jaký je rozdíl mezi Čapím hnízdem a Agrofertem, nespáchal by podvod nikdo, nebo snad jen dotační úředníci, ale ti asi také nemuseli nic vědět. Ani na to prý neměli čas. A to se musí ještě vyšetřit, říká Zeman. Čili podvod byl, ale v Agrofertu se to nevědělo. 

Kdyby rozdíl mezi Agrofertem a Čapím hnízdem byl v řádu tisícikorun, mohlo by se věřit, že člověk se snadno splete. Jenže rozdíl mezi malým Čapím hnízdem a velkým Agrofertem je v řádu miliard, to bych nepřehlédl ani já. Přehlédnout to nemohl ani Babiš, vždyť do Čapáku posílal velké peníze, a než to začalo páchnout, říkal, že ta farma je jeho. 

V tomto směru snad není co vyšetřovat. I vedení Agrofertu vědělo, že velký Agrofert majitele Babiše založil a živí Čapí hnízdo téhož majitele a posílá do něj peníze a shání pro něj úvěry. Čapí hnízdo není malá potřebná firma, nýbrž majetek Agrofertu, zahalený v císařových nových šatech. To by vzkřiklo i účetně málo vzdělané pohádkové dítě. Zahalení do císařových šatů není pohádka, nýbrž právě ten podvod. O zahalení přeci běží.  

Hledat východ z nouze pomocí pinkání s pojmem, co kdo věděl či nevěděl o evidentních okolnostech podvodu či nepodvodu, není pro Babiše východisko. Východisko to může být pro ty zástupy chytrých právních horákyň, které takové východisko už dlouho hledají. To chápu. Najít formulace, které Babiše zachrání a ze státních zástupců neudělají pitomce, je obtížné, ne-li nemožné. Mocenský kombajn Babiš, Zeman, komunisti, ČSSD a Okamura tu nebude věčně. Jednou přijdou naše děti a zeptají se, jak jste to tehdy kouleli, páni zástupci. Jak to teď udělat, aby se děti pak neptaly?

To je ostatně základní česká otázka.  Co jste tenkrát dělali, otcové, že jste dopustili Bílou horu, Mnichov i Vítězný únor? Vy i já víme, jak se na ni dobře ptá a blbě odpovídá. Byli jsme kdysi také děti, které se ptaly rodičů, proč jste tu zavedli komunismus? Teď jsme už dospělí a děti se brzy zeptají nás. Co jste to vyváděli s tím estébákem a jeho Čapím hnízdem? A my řekneme, my nic, my muzikanti, to státní zástupci.

I takové aspekty má celá ta Čapárna.