Záběry z místa letecké havárii u Teheránu.

Záběry z místa letecké havárii u Teheránu. Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Noroozi

Místo zřícení ukrajinského Boeingu.
Záběry z místa letecké havárii u Teheránu.
Záběry z místa letecké havárii u Teheránu.
Místo zřícení ukrajinského Boeingu.
Záběry zachycující leteckou tragédii u Teheránu.
21
Fotogalerie

Íran přiznal sestřelení ukrajinského letadla. Šlo prý o omyl a může za to lidská chyba způsobená USA

Írán dnes přiznal, že jeho armáda ve středu neúmyslně sestřelila ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Důvodem byla lidská chyba, uvedla íránská státní televize s odvoláním na prohlášení íránské armády. Íránské úřady se za incident omluvily a zdůraznily, že ti, kdo jsou za něj zodpovědní, budou pohnáni ke spravedlnosti.

Podle komuniké íránských ozbrojených sil ukrajinské letadlo prolétávalo v blízkosti citlivého vojenského zařízení, které patří elitním íránským revolučním gardám, a bylo omylem považováno za nepřátelský cíl. Íránská armáda v prohlášení vyjádřila soustrast rodinám obětí a slíbila, že zdokonalí své systémy, aby do budoucna takovýmto chybám předešla.

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, žádný z cestujících ani členů posádky pád stroje nepřežil. Ihned se objevily spekulace, že letadlo mohla zasáhnout íránská protivzdušná obrana, protože jen několik hodin předtím armáda vypálila 16 raket na dvě základny v Iráku, kde jsou umístěni i Američané. Šlo o odvetu za americký likvidační útok na íránského generála Kásema Solejmáního v Bagdádu. Předpokládá se, že v té době proto byla v pohotovosti íránská protivzdušná obrana.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavíd Zaríf dnes na twitteru napsal, že pád ukrajinského letadla způsobila lidská chyba, k níž došlo "v době krize způsobené americkým nezodpovědným chováním".

Írán doposud sestřelení ukrajinského letadla popíral. O tom, že ukrajinský letoun, možná omylem, sestřelili Íránci, hovořil přitom již ve čtvrtek s odvoláním na informace tajných služeb kanadský premiér Justin Trudeau, jehož země v troskách letadla přišla podle aktualizované bilance o 57 občanů. O této možné příčině katastrofy boeingu se ještě dříve zmínila americká média a prezident Donald Trump neurčitě řekl, že pád letadla mohl způsobit něčí omyl. O variantě sestřelení se zmínil také britský premiér Boris Johnson a šéf australské vlády Scott Morrison.