Zajíci v okolí Litvínova trpí tularemií. Nákaza je přenosná na člověka

Zajíci v okolí Litvínova trpí tularemií. Nákaza je přenosná na člověka Zdroj: Profimedia

Tularémie: Infekční chorobou šířící se mezi zajíci v okolí Litvínova se může nakazit i člověk

V okolí Litvínova se v těchto dnech objevila tularémie. Jedná se o infekční chorobu, jejímž původcem je bakterie Francisella tularensis. Trpí jí především zajíci, ale je přenosná i na další zvířata a na lidi. Člověk se většinou nakazí v důsledku kousnutí krvesajným hmyzem či klíštětem. V takovém případě se na postiženém místě objevuje typický vřed a dochází rovněž ke zvětšení mízních uzlin.

Rozlišují se celkem tři klinické formy tularémie: zevní, vnitřní a generalizovaná. Nejběžnější je první zmíněná, která může mít několik podob. V praxi se setkáte hlavně s kožní (ulceroglandulární) tularémií, mezí jejíž příznaky kromě výše zmíněného vředu patří také zimnice, únava či horečka.

Nakazit se lze rovněž vdechnutím 10 až 50 bakteriálních buněk (podle jiných zdrojů stačí i menší počet). Pacient si pak stěžuje na bolesti na hrudi, trápí ho kašel a dušnost.

Oproti tomu k infekci orální, resp. alimentární cestou je zapotřebí velká kultura mikrobů (tzv. inokulum). Pokud k ní přesto dojde, rozvíjí se střevní nebo ústní forma. První zmíněná je provázena průjmem a bolestmi břicha, druhá probíhá jako angína.

Více se o tularémii i o možnostech její léčby dočtete na webu VTM.zive.cz >>>