Požáry v Austrálii

Požáry v Austrálii Zdroj: ČTK

Požáry v Austrálii
Zoufalý koala na Klokaním ostrově.
Tenhle klokan měl štěstí, tisíce dalších v plamenech zemřely.
Klokanovi v australském požáru ohořely přední končetiny.
Požáry v Austrálii
14
Fotogalerie

Australské požáry přehledně: Proč kontinent hoří, jaké jsou důsledky a jak to souvisí s klimatem

Svět sleduje záběry krajiny jako z pekla, která je bohužel skutečná. Austrálie zažívá zřejmě vůbec nejničivější požáry moderní historie, místní utíkají z domovů a v lesích hynou populace zvířat. Situace vyvolala i velkou vlnu solidarity po světě, třeba ve sbírce založené komičkou Celeste Barber už se vybralo 764 milionů korun. Proč jsou letošní požáry tak ničivé a můžou mít souvislost se změnami klimatu? Přečtěte si přehled důležitých faktů kolem australské živelné katastrofy.

Požárové sezony

Austrálie nezažívá podobný problém zdaleka poprvé, takzvaná „požárová sezona“ je naopak součástí tamních přírodních podmínek a opakuje se asi jako období dešťů ve vlhkých tropických oblastech. To se nakonec taky sem tam objevuje jako argument proti velké mediální pozornosti současné situaci. Letošní požáry jsou ale rozsahem, dobou trvání a škodami s běžným stavem nesrovnatelné, doposud nejhorší požáry z přelomu roku 2008 a 2009 byly co do rozlohy jen zlomkem letošního stavu. Ohně se rozšířily na území o rozloze přes 10 milionů hektarů, což je více než rozloha celé České republiky.

Co způsobuje požáry

S výjimkou Antarktidy je Austrálie nejsušší pozemský kontinent, momentálně navíc zažívá tříleté sucho. Kromě toho letos přišlo rekordně suché jaro, v prosinci pak nejteplejší den v historii, kdy v některých částech země dosáhla teplota 49,9 stupňů Celsia. To v kombinaci se silným větrem tvoří ideální podmínky pro rychlé a rozsáhlé šíření ohně. Požár v regionu East Gippsland ve státě Victoria se tak třeba rozšířil o 20 kilometrů jen za 5 hodin.

Australská policie ale řeší i možnost podílu žhářů na celé věci. Probíhá vyšetřování 24 lidí pro úmyslné založení požárů, dalších 183 policie podezřívá z jiných „přestupků spojených s ohněm“, což znamená třeba nedodržování zákazu zakládání ohně nebo i odhazování nedokouřených cigaret na místa, kde můžou způsobit další požár.

Škody a oběti

Jak již bylo řečeno, letošní požáry převyšují všechny podobné předchozí události v Austrálii. Bylo při nich zničeno nejméně 2 000 obytných domů, o život přišlo nejméně 25 lidí. Ohroženo je přibližně 500 milionů domácích i divoce žijících zvířat, z nich desítky milionů uhořely. Přestože skupiny dobrovolníků vynášejí z hořících lesů koaly, odhadem desetitisíce medvídků, kteří se přirozeně vyskytují jen v Austrálii, už příroda v posledních týdnech ztratila.

Jak to souvisí s klimatem?

Případná souvislost se změnami klimatu je od začátku jedna z hlavních otázek kolem dění v Austrálii. Odborníci citovaní ve světových médiích většinou říkají, že nebývalé sucho a rekordní teploty jsou zásadní příčina intenzity požárů a můžou tedy znamenat propojení s klimatickými změnami. Jinými slovy by, nebýt klimatických změn, požáry možná nenabraly tak velkou a bezprecedentní sílu a proběhla by jen „běžná“ požárová sezona. Vliv změn klimatu se ale samozřejmě jen těžko dá přesněji vyčíslit.

Jak se dá pomoct?

Na pomoc pro záchranu lidí na místě i nápravu škod už vznikla spousta veřejných sbírek, aspoň malým dílem se dá přispět za pár minut a kliků. V největší sbírce šířené přes Facebook vybrala australská komička Celeste Barber zatím přes tři čtvrtě miliardy korun, které půjdou na účet australských hasičů, a peníze pořád přibývají. Podpořit se dá taky třeba Australský červený kříž, ten do zasažených oblastí posílá dobrovolníky pomáhající s evakuací a první pomocí pro místní obyvatele.