Video placeholde

USA neustále lžou, hrozí válka a útoky i v Evropě, v Afghánistánu a Iráku jsme za okupanty, tvrdí ministr Zaorálek

Nic ještě neskončilo, Írán může udeřit, až se to Donaldu Trumpovi bude nejméně hodit, říká ministr kultury a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek /ČSSD/. Zabití íránského generála podle něj bylo porušení mezinárodního práva, kterého teď můžou využít Rusové nebo Číňané a zachovat se stejně, tedy klidně někoho zabít. Zaorálek tvrdí, že o situaci v Afghánistánu se v Česku neříká pravda a většina tamních lidí nás opravdu vnímá jako okupanty. A v Iráku je to prý podobné.

Je to hrozivé a neprojde nám to, zabili oficiálního představitele země, otevírá to cestu k likvidování lidí, kteří se někomu nelíbí, varuje Zaorálek. Rusko a Čína podle něj můžou udělat to samé, dali jsme jim pro to argumenty. Spojené státy prý lžou dnes stejně, jako lhaly v roce 2003 před invazí do Iráku. Ministr zdůrazňuje, že se porušuje mezinárodní právo a že právě jeho dodržování je pro Česko důležité. Ve světě bez pravidel pro náš stát není místo, Zaorálek připomíná roky 1938 a 1939.

Je nehorázné, že Spojené státy kritizují někoho za to, že nechválí jeho akce, které dělají víc zla, tvrdí Zaorálek. Afghánci nás prý vidí jako okupanty a naše pozice v regionu se neustále zhoršuje. V Iráku teď může zvítězit stejný názor. Podle Zaorálka si musíme přestat lhát. Říká, že v Iráku a Afghánistánu jsme proti vůli tamních lidí a že pravda je jiná, než si myslíme. Afghánistán byla podle něj od začátku chyba a teď to je prohra a Irák je na stejné cestě.

Sulejmani byl garant toho, že Írán nesklouzne do extrémních vod, pravda o něm není černobílá, říká Zaorálek. Mohl to být příští íránský prezident. Bilanci podle Zaorálka budeme sčítat za delší čas, ale teď už je jisté, že se situace v regionu zhoršila. Írán začne znovu pracovat na vývoji jaderné zbraně a my se blížíme válečnému konfliktu.

Jak by se teď měla zachovat Evropa? Je Trump argumentem pro větší spolupráci evropských zemí? Proč nás tříští různé zájmy? Jakou roli hrají Češi v Afghánistánu a Iráku? Proč Írán i přes kroky Donalda Trumpa a dalších zemí posiluje? Kdo a proč nám lže a jaká je pravda? A hrozí skutečně válka?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>