Video placeholde

Při tanci zplynovali své spolužáky. „Pietní“ představení na polské škole vyvolalo skandál

Základní škola v Łabunie, na jihovýchodě Polska, se rozhodla uctít oběti nacistické Akce Zamość. Přijala proto nové jméno, které odkazuje na dětské oběti tohoto zvrhlého kolonizačního projektu. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního. Pietní akt, jenž celý proces doprovázel, ale vyvolal mezi polskou veřejností veliký rozruch. O jeho podrobnostech informoval polský Newsweek. Během tanečního představení, na jehož přípravy dohlíželi učitelé, vystoupili i dva chlapci v nacistických stejnokrojích. Za nimi klečeli v uniformách vězňů z Osvětimi jejich mladší spolužáci. Chlapci hrající dozorce následně zapnuli kouřový stroj a děti za ostnatým drátem popadaly k zemi. „Zplynováním“ nicméně vystoupení neskončilo. Pokračování, které můžete zhlédnout na videu, místní týdeník nazval dojemným ztvárněním historie.

Ještě před tanečním vystoupením řečnil na základní škole Mariusz Kukielka, místní starosta, zvolený za vládnoucí stranu Právo a spravedlnost. Ten během projevu dětem řekl, že „musí bránit latinskou civilizaci“. Žákům rovněž tvrdil, že levicové kruhy „chtějí vytvořit nového člověka, novou společnost bez Boha“.

Na akci vystoupila i žena, jejíž rodiče byli zabiti v Osvětimi. Ta tvrdila, že si Polsko zaslouží válečné reparace ze strany Německa. A dodala, že Polkám, které to popírají, jako některé opoziční poslankyně, by „během okupace oholili hlavu“. Tento akt ponížení byl během 2. světové války vyhrazen pro kolaborující ženy.

Pietní akce tohoto typu nejsou v Polsku ojedinělou záležitostí. Dawid Karpiuk, novinář Newsweeku, který podrobnosti o případu zveřejnil, uvedl, že podobná představení probíhají na tisících školách po celém Polsku. Zároveň upozorňuje na možnou indoktrinaci dětí, již mohou tato vystoupení způsobit.