Novoroční oběd rodin prezidenta a premiéra. Babiš mladší přítomné pozdravil z Krymu.

Novoroční oběd rodin prezidenta a premiéra. Babiš mladší přítomné pozdravil z Krymu. Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Novoroční oběd v Lánech, tentokrát i s dětmi. Babiš mladší měl na Krymu párek s kaší a pozdravil na dálku

Tradiční novoroční oběd, kam zve prezident premiéra i s chotí, doznal letos jednu velkou změnu. Vedle manželek byly k o bědu přizvány i děti obou státníků. Andrej Babiš tak s sebou vzal svou dceru Vivien a syna Frederika. Jeho syn Andrej Babiš junior se slavnostního obědu účastnit nemohl, jelikož je stále na dovolené na Krymu, kam ho taťka poslal za odměnu na léto k moři a už se to protáhlo na dva roky. Pozdravil tedy prezidenta aspoň na dálku.

„Můj starší syn je bohužel stále na dovolené v zahraničí. Moc ho mrzí, že tu nemůže být dnes s námi, tak alespoň posílá pozdrav,“ omluvil premiér Andrej Babiš neúčast svého syna na obědě. Na dotaz, co bude jeho syn dnes obědvat, odpověděl, že neví. Podle dostupných informací měl syn pana premiéra k obědu párek s kaší.

Zatímco si starší syn užívá dovolenou v zahraničí, ten mladší se dostal u jídelního stolu pod drobnohled pana prezidenta, který ho zasypal zvídavými dotazy. Jeden z dotazů byl například, jestli mladý Babiš neví, kde je tady záchod, protože pan prezident potřeboval čůrat. „Pan prezident nebyl ten den úplně ve formě. V jednu chvíli nám přišlo, že si myslel, že se jedná o zásnubní večeři, kdy přišel mladý Babiš žádat o ruku jeho dcery Kateřiny. Na oko dělal přísného a dožadoval se několika lam a velbloudů, jinak svou dceru nedá, ale všem bylo jasné, že si dělá jenom legraci, protože pan prezident je vtipálek,“ uvedl zdroj blízký Hradu, který si nepřál být jmenován.

Vedle pokusů prodat svou dceru za velbloudy ze strany prezidenta se u slavnostní tabule vedla víceméně tradiční diskuse. Paní Babišová se vkusně vyfotila s bustou Masaryka, které dělala prsty vzadu na hlavě parohy, načež si fotku dala na Instagram, kde její dvorní květinář napsal, že svoloč a chudoba u počítačů zase bude závidět.

Zatímco paní Babišová ve snaze zbořit Instagram fotila úplně všechno, pan prezident s panem premiérem probírali státní rozpočet. Při této příležitosti pan premiér věnoval panu prezidentovi velké zdobené album kampaní, kde si zaznamenal všechny kampaně, které proti němu vedli všichni ti zlí lidé i média. Pan prezident se zase na oplátku pana premiéra zeptal, kdo je a hlavně kde to je, načež přispěchal školený pracovník, dal panu prezidentovi medicínu a do deseti minut byl zase pan prezident při smyslech a nešetřil bonmoty.

Po obědě nechal pan prezident zabalit zbytky jídla pro Jiřího Ovčáčka, pan premiér s rodinou se podepsali do návštěvní knihy, rozloučili se a odebrali se domů s tím, že už se těší, až si milé setkání u oběda příští rok všichni zopakují.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Jestli se s rodinou na dálku spojil i Babiš junior, nevíme, jinak se ale děti prezidenta a premiéra novoročního oběda skutečně účastnily.