Video placeholde

Pospíšil: Babiš je ostuda Česka, ale díky opozici se může smát, uzavření centra Prahy by byl konec koalice

Ministři jednají jako zaměstnanci Agrofertu, Andrej Babiš je pro Česko velká ostuda, říká europoslanec a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. Druhý audit Evropské komise, který podle serveru Neovliní taky potvrdil, že premiér ovládá Agrofert, podle Pospíšila ukazuje, že jeho kauza střetu zájmů je v historii EU bezprecedentní. Opozice se ale nedokáže spojit, a tak se Andrej Babiš prý může jen smát. Pospíšil taky popisuje, co mu vadí na vládnutí s primátorem Hřibem a jakou má pražská koalice budoucnost. A přiznává, že možná v politice skončí.

Andrej Babiš se chová jako produkt minulého režimu, říká o reakci premiéra na audity EK Pospíšil. Měl by závěry přijmout, zařídit se podle nich a pak se případně obrátit na soud. Teď ale prý ostudu Česka jen zvětšuje a zdá se, jako by se někteří ministři a státní instituce chovali jako advokáti Agrofertu. Úředníci a politici, kteří dál proplácejí Agrofertu dotace, podle Pospíšila možná páchají trestné činy a měla by to řešit policie.

Jiří Pospíšil zároveň kritizuje přístup opozice, která se nedokáže domluvit na spolupráci. Babiš si podle něj díky sporům mezi jednotlivými stranami může mnout ruce a zřejmě tak vyhraje i příští volby a dost možná bude dál vládnout. Pospíšil tvrdí, že politici pro spolupráci reálně nic nedělají a vznik dalších iniciativ, jako je třeba ta Jana Čižinského, tříští síly.

Šéf pražské TOP 09 ale taky říká, že se musí změnit spolupráce v pražské koalici. Za loňský rok se podle něj alarmujícím způsobem málo investovalo. I to chce řešit s primátorem Hřibem, sporných bodů je ale víc. Pokud by například byla trvale uzavřená doprava v centru města, jako se to stalo nedávno dočasně, byl by to konec koalice. Pospíšil říká, že by radši vládl s ODS, ale ta možnost tu teď není a jinou volbu než Piráty a Prahu sobě nemá.

Vydrží pražská koalice? Co jsou největší body sváru? Proč se opozice nedokáže domluvit a jakou roli v tom hrají spory TOP 09 a Pirátů? Dokáže si Jiří Pospíšil představit svou budoucnost v jiné straně? A proč by mu nevadilo v politice úplně skončit?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>