Představitelé opozičních stran. Zleva Vít Rakušan, Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marek výborný a Ivan Bartoš.

Představitelé opozičních stran. Zleva Vít Rakušan, Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marek výborný a Ivan Bartoš. Zdroj: ČTK

Dotace pro Agrofert nesmí platit občané ČR, protestují představitelé opozičních stran

Podle ODS a lidovců je nutné zabránit tomu, aby dotace pro koncern Agrofert platili čeští občané z daní. Opoziční strany tak reagují na informace serveru Neovlivní.cz, podle kterého audit Evropské komise k zemědělským dotacím konstatoval, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a nadále ovládá Agrofert. Podle Pirátů je Babišův střet zájmů jasný všem v Evropské unii a věc by měla začít řešit i česká vláda.

„Musíme zabránit tomu, aby dotace pro Agrofert platili občané. V Poslanecké sněmovně k tomu využijeme všechny možnosti. Aby se nestalo, že vláda bude jednat v zájmu Agrofertu. Aby se nestalo, že ,podnikání‘ Agrofertu budou platit lidé ze svých daní. Abychom žili v zemi, která patří občanům, ne holdingům,“ napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného byl Babišův střet zájmů jasný od počátku. „Tady je někdo překvapen? Zdůrazňuji, že problémy Andreje Babiše a jeho střetu zájmů nesmí stát naše firmy a daňového poplatníky ani korunu!“ uvedl na sociální síti.

„Přece není normální, aby člověk dával dotace sám sobě. V Evropské unii to je každému jasné, třeba by se konečně mohla rozhoupat i vláda,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Připomněl, že věcí se na základě podnětu Pirátů zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Předseda Starostů Vít Rakušan s ohledem na informace z auditu ironicky mluví o úspěšném začátku roku pro Babiše. „Teď už jen zjistit, kolik tahle legrace bude stát Českou republiku...“ napsal na Twitteru.

„Pokud se potvrdí, že je premiér ve střetu zájmů i v oblasti zemědělských dotací, musí zajistit, aby je Agrofertu neplatili daňoví poplatníci a vzdát se firmy nebo odejít z politiky,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Neovlivní.cz konstatoval audit o zemědělských dotacích, že Babiš je ve střetu zájmů, a že tedy Agrofert nemá nárok na zemědělské dotace. Střet zájmů u premiéra konstatoval i předchozí audit Evropské komise, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU.

Babiš má podle závěrů auditorů přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert. Auditoři to dovozují z toho, jak definoval cíle fondů, vybral správce fondu, které navíc může odvolat, a toho, že je takzvanou obmyšlenou osobou a může mít z fondů užitek. Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože jako předseda vlády, ministr financí či předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů, které měly dopad na Agrofert.