Sam Mendes získal Zlatý glóbus za nejlepší režii. Uspěl s filmem 1917.

Sam Mendes získal Zlatý glóbus za nejlepší režii. Uspěl s filmem 1917. Zdroj: Profimedia

Porota neopomenula skvělý Pittův výkon ve filmu Tenkrát v Hollywoodu.
Renée Zellwegerová ztvárnila herečku a zpěvačku Judy Garlandovou ve snímku Judy.
Film Tenkrát v Hollywoodu renomovaného Quentina Tarrantina, vyšel v hlavní kategorii Zlatých Glóbů naprázdno.
V kategorii komedie nebo muzikál získal cenu film Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina, který byl oceněn i za scénář.
Nezapomenutelné ztvárnění Jokera v podání Joaquina Phoenixe porota nepřehlédla.
12
Fotogalerie

Zlatý glóbus získal Mendes za film 1917, ceny dostali i Phoenix, Zellwegerová, Pitt a Tarantino

Zlatý glóbus za nejlepší režii získal Sam Mendes za válečné drama 1917. Nominaci v této kategorii tak neproměnili Quentin Tarantino, Martin Scorsese ani Todd Philips, které řada kritiků favorizovala. Tarantinův snímek Tenkrát v Hollywoodu však zvítězil v kategorii nejlepší komedie nebo muzikál, dostal ocenění za scénář a za vedlejší roli v tomto filmu si Zlatý glóbus odnesl Brad Pitt. V kategorii nejlepší herec a herečka v komedii uspěli Taron Egerton jako protagonista životopisného snímku o zpěváku Eltonu Johnovi Rocketman a rapperka vystupující pod pseudonymem Awkwafina za roli ve snímku The Farewell (Sbohem).

Zlatý glóbus pro nejlepší film v kategorii drama v noci na dnešek získal válečný snímek 1917 režiséra Sama Mendese, který si odnesl i ocenění za režii. Film, který zachycuje v reálném čase dvojici mladých britských vojáků na sklonku první světové války, tak porazil favorizované snímky Irčan Martina Scorseseho, Joker Todda Phillipse a Manželská historie Noaha Baumbacha. V kategorii komedie nebo muzikál získal cenu film Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina, který byl oceněn i za scénář a za herecký výkon Brada Pitta ve vedlejší roli.

Ceny Zlatý glóbus, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), bývají považovány za ukazatel šancí pro ceny Oscar.

Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu dostal Joaquin Phoenix za hlavní roli ve filmu Joker. Mezi herečkami zaujala nejvíce Renée Zellwegerová, která ztvárnila herečku a zpěvačku Judy Garlandovou ve snímku Judy. Laura Dernová získala cenu za vedlejší roli v dramatu Manželská historie, které mělo nejvíce nominací, ale ze šesti proměnilo jen jednu. Irčan měl nominací pět a nakonec neuspěl ani jednou.

V kategorii nejlepší herec a herečka v komedii dostali cenu Taron Egerton jako protagonista životopisného snímku o zpěváku Eltonu Johnovi Rocketman a rapperka vystupující pod pseudonymem Awkwafina za roli ve snímku The Farewell (Sbohem).

Jedenatřicetiletá Awkwafina, jejíž matka je jihokorejská imigrantka a otec americko-čínského původu, se podle agentury AP stala první ženou asijského původu, která dostala Zlatý glóbus pro nejlepší herečku v kategorii komedie nebo muzikál.

Letošní 77. ročník Zlatých glóbů začal moderátor Ricky Gervais výzvou, aby se ocenění nepouštěli do politických projevů. „Nejste tu od toho, abyste veřejnost o čemkoli poučovali, o skutečném světě nic nevíte. Většina z vás strávila ve škole méně času než Greta Thunbergová. Pokud vyhrajete, přijďte sem, svou malou cenu si převezměte, poděkujte svému agentovi a Bohu a pak zase vypadněte,“ řekl v nadsázce britský komik.

Někteří se přesto na pódiu ke světovému dění vyjádřili. Například herečka Patricia Arquetteová, oceněná za seriál Odhalení, připomněla eskalaci napětí na Blízkém východě. Herečka kritizovala i amerického prezidenta Donalda Trumpa za stupňování napětí ve vztazích s Íránem a uvedla, že USA se ocitly „na pokraji války“. Vyzvala též Američany, aby šli v listopadu k prezidentským volbám kvůli vytvoření "lepšího světa pro naše děti“.

Novozélandský herec Russell Crowe, oceněný za seriál Nejsilnější hlas, se ceremoniálu neúčastnil kvůli lesním požárům v Austrálii, kde žije. „Nepochybujte o tom, že za tragédii v Austrálii mohou klimatické změny,“ citovaly Crowea herečky Jennifer Anistonová a Reese Witherspoonová.

V televizních kategoriích uspěly například seriály Boj o moc, Potvora a Černobyl. Cenu za neanglicky mluvený film dostal jihokorejský snímek Parazit, mezi animovanými filmy zvítězil Hledá se Yetti a cenu za nejlepší píseň dostali tvůrci dramatu Rocketman. Cenu Cecila DeMilla za přínos světové kinematografii dostal od HFPA herec Tom Hanks a její televizní obdobu Cenu Carol Burnettové, udělovanou teprve podruhé, dostala Ellen DeGeneresová.

Na snímky některých oceněných se podívejte ve fotogalerii: