Psychiatrická léčebna v Kosmonosech.

Psychiatrická léčebna v Kosmonosech. Zdroj: Aktu.cz

Psychiatrická léčebna v Kosmonosech.
Na této ubytovně Oplíštil znásilnil a zavraždil malou Barborku.
Kriminalista Miloslav Dočekal u vchodu do ubytovny, kam Oplíštil holčičku odnesl.
3
Fotogalerie

Amnestovaný deviant znásilnil a zavraždil půlroční Barborku. Po 30 letech chce na svobodu

Odsoudili ho na 25 let a další léta strávil sexuální deviant Jaroslav Oplíštil v psychiatrické léčebně. Muž, který v roce 1990 z dětské nemocnice unesl půlroční Barborku, kterou znásilnil a pak zavraždil, by rád vyměnil ústavní léčbu za léčbu ambulantní.

Po novoroční amnestii z roku 1990 opustil Oplíštil brány věznice ve Stráži pod Ralskem. Měl v kapse 600 korun československých, za sebou 30 kázeňských trestů a v trestním rejstříku záznamy za pohlavní zneužívání a za zlodějnu. Když zanedlouho poté žádal o místo sanitáře v Nemocnici Na Bulovce, sexuální delikty zamlčel, pochlubil se „jen“ krádežemi. Ironií osudu ho tato práce v očích vrchní sestry diskvalifikovala z umístění na odděleních pro dospělé. „Kvůli tomu, že byl trestán za krádeže, jsem ho nechtěla dát na oddělení, kde leží dospělí pacienti, kteří u sebe mají často cenné věci,“ vypověděla podle portálu iDnes. A tak skončil na dětském oddělení.

To, že byl trestán také za pohlavní zneužívání nezletilých, se podařilo Oplíštilovi ututlat až do 30. dubna 1990, kdy mělo dojít k nejhoršímu. Nejprve se opil kombinací vodky a piva. Pak zamířil na dětské oddělení. Těžko říct, proč si z přítomných dětí vybral právě půlroční Barborku. Ve skutečnosti prý zprvu ani netušil, jestli jde o chlapce, nebo dívku. Podle kriminalisty Miloslava Dočekala tak učinil proto, že byla podle něj nejstarší.

Dítě se mu podařilo odnést z nemocnice a propašovat na ubytovnu, kde v té době bydlel sám. Tam batole svlékl, očistil a pohlavně zneužil. Miminko při tom těžce zranil, takže začalo plakat. „Měl jsem strach, že probudí ostatní lidi. Tak jsem jí přitiskl ruku na ústa a zalehl ji. Pak jsem asi usnul,“ tvrdil později. Realita je, že batole zavraždil. Zmizení Barborky zanedlouho sestry nahlásily na policii. Strážci zákona si rychle dali dvě a dvě dohromady a ráno zabušili na dveře právě Oplíštilovi. Deviant zazmatkoval a tělíčko děvčátka zahodil pod postel. K činu se ovšem prakticky ihned doznal.

Více se o případu i současné žádosti Oplíštila o propuštění z ústavu dočtete v článku na webu Blesk.cz >>>