Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání.

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání. Zdroj: Reuters

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání.
Protest před americkou ambasádou v Bagdádu pokračoval i ve středu.
Protest před americkou ambasádou v Bagdádu pokračoval i ve středu.
Stoupenci iráckých šíitských milicí při protiamerickém protestu prolomili bránu amerického velvyslanectví v Bagdádu (31. 12. 2019)
Stoupenci iráckých šíitských milicí při protiamerickém protestu prolomili bránu amerického velvyslanectví v Bagdádu (31. 12. 2019)
18
Fotogalerie

Američané v noci zabili v Iránu elitního generála. Premiér útok považuje za agresi vůči suverenitě země

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí považuje noční americký útok, při němž zemřel íránský generál a irácký představitel, za agresi vůči Iráku a masivní porušení jeho suverenity. Americká armáda s pomocí ozbrojeného bezpilotního letadla v noci zaútočila v Bagdádu na auta, v nichž byli íránský velitel jednotek Kuds Kásem Solejmání a také člen vedení iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Ten byl zástupcem velitele Lidových mobilizačních sil (PMF), jež sdružují mnohé milice, z nichž některé podporuje Írán a které jsou také součástí irácké armády. USA v pátek ráno nařídily okamžitou evakuaci amerických občanů z Iráku. 

Na útok už reagovali nejvyšší íránští představitelé prezident Hasan Rúhání a duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Zazněla slova o odvetě, která skoncuje s přítomnosti Američanů v Iráku.

Premiér Mahdí se obává, že americký útok „vyprovokuje v Iráku zničující válku“. Útočnou akci, která se odehrála na bagdádském letišti, označil za útok na Irák a narušení jeho svrchovanosti, jež vyvolá válku v Iráku, celé oblasti a ve světě.

Velitel irácké skupiny Liga spravedlivých Kaís Chazalí dnes své oddíly uvedl do pohotovosti a nařídil jim, aby se připravily na boj. Podle něj Američané budou muset brzy z Iráku odejít. „Všichni velitelé by měli být v pohotovosti pro nadcházející bitvu a velké vítězství,“ řekl. Chazalího Liga má kolem 10 tisíc členů.

Další odpůrce americké přítomnosti v Iráku, duchovní Muktada Sadr, dnes řekl, že jeho milice jsou připraveny Irák bránit. „Jako vůdce iráckého vlasteneckého odboje vydávám rozkaz všem mudžáhidínům (bojovníkům), zejména Mahdího armádě... a všem vlasteneckým a disciplinovaným skupinám, aby byly připraveny chránit Irák,“ sdělil Sadr v prohlášení. Mahdího armáda má podle různých odhadů až 50 tisíc členů. Sadrovy milice v minulosti bojovaly proti USA, postupně se Sadr zapojil do politického života, ale zůstal kritikem americké přítomnosti v Iráku. Agentura Reuter píše, že kritizoval také vměšování Íránu a vyzval všechny strany, aby se chovaly „moudře a rozumně“.

Protesty před ambasádou i oslava smrti tancem

Zatímco někteří Iráčané protestovali proti američanům před jejich ambasádou (masivní protesty, které skončili útokem na budovu, se tam odehrávaly už 31. prosince), jiní slavili.

Na bagdádském náměstí Tahrír oslavovalo v pátek ráno Solejmáního smrt několik desítek Iráčanů tancem. Tahrír je ústřední bod několikaměsíčních protestů, které jsou namířeny proti irácké vládě i proti íránskému vlivu v Iráku. Záběry oslavujících Iráčanů zveřejnil na Twitteru americký ministr zahraničí Mike Pompeo. „Iráčané při pouličním tanci za svobodu oslavují, že generál Solejmání už není,“ napsal k tomu šéf americké diplomacie.

Podle reportéra agentury AFP se oslav zúčastnilo několik desítek Iráčanů. „Káseme Solejmání, nadešlo božské vítězství. Tato smrt pomstila krev mučedníků,“ volali lidé.

Protesty v Iráku proti údajně zkorumpovaným politikům a špatným službám začaly v říjnu. Lidé požadovali odstoupení politických představitelů a kritizovali také Írán za jeho vliv v Iráku. Při potlačení demonstrací přišlo o život přes 400 lidí a zraněno bylo na 25 tisíc lidí. Mnozí Iráčané tvrdí, že proti demonstrujícím zasahovali členové sil podléhajících Íránu.

Evakuace Američanů ze země

USA dnes prostřednictvím svého velvyslanectví v Bagdádu vyzvaly k okamžité evakuaci amerických občanů z Iráku. Pokyn přišel krátce po americkém nočním útoku, při němž byl v Bagdádu zabit íránský generál.

„Vzhledem ke zvýšenému napětí, jež panuje v Iráku a celém regionu, vyzývá americké velvyslanectví americké občany řídit se cestovními pokyny pro rok 2020 a okamžitě odjet z Iráku. Američtí občané by měli odcestovat letecky, jakmile to bude možné. Pokud se to nepodaří, pak pozemní cestou do jiných států,“ stojí v doporučení ambasády.

Americkou vojenskou akci kritizuje tamní opozice. „Americký útok na velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního by mohl vyvolat další nebezpečnou eskalaci násilí na Blízkém východě,“ uvedla předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Vojenskou akci kritizovali také někteří uchazeči o demokratickou nominaci v boji o Bílý dům včetně Joea Bidena. Podle něj by se USA mohly ocitnout na pokraji dalšího velkého konfliktu. Americký prezident Donald Trump dnes na Twitteru zveřejnil bez dalšího komentáře americkou vlajku.