Video placeholde
Klokani prchající před požáry v Austrálii.
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Ničivé požáry v Austrálii
Austrálii dál sužují rozsáhlé požáry, (29.12.2019).
28
Fotogalerie

Australské požáry decimují populace zvířat. Zděšení klokani prchají, ale koaly nemají jak plamenům uniknout

V jihovýchodní části Austrálie zuří již několik týdnů rozsáhlý požár, který si vyžádal několik lidských obětí a způsobil obrovské materiální škody. Kromě lidských životů jsou oběťmi i zvířata. Video z australské oblasti Nový Jižní Wales zachycuje prchající stádo klokanů snažících se dostat z dosahu plamenů, horka a kouře. Mnohým jedincům se před ohněm však utéct nepodaří a ve velkých počtech umírají. Pokud se jim z dosahu plamenů podaří dostat, nastává pak problém s přehřátím a dehydratací.

Miliony zvířat již v plamenech uhynuly a jejich počet každým dnem přibývá. Koala je jedním z lesním požárem nejvíce ohrožených druhů. Podle odhadů jen na východním pobřeží zahynulo přes 8 000 koal. Podle australské ministryně životního prostředí Sussan Ley žije v Novém Jižním Walesu přibližně 28 000 koal a jejich populace se v posledních měsících kvůli požáru snížila o 30 procent. Před požární krizí nadace Australian Koala Foundation odhadovala celkový počet volně žijících koal v Austrálii na 80 000 jedinců. Koaly zatím nebyly v Austrálii prohlášeny jako druh za ohrožené, pouze za zranitelné, nicméně situace kolem budoucnosti jejich druhu nebyla příznivá ani před australskými požáry a nyní je bohužel mnohem horší.

Ekolog Rady pro ochranu přírody Mark Graham řekl parlamentu: „Koaly prostě nejsou schopny se dostatečně rychle pohybovat, aby se dostaly pryč od plamenů. Tento požár je tak horký a tak rychlý, že došlo k významnému nárůstu úmrtí zvířat ve stromech, ale oblast, která je stále v plamenech a stále hoří, je nyní tak velká, že pravděpodobně těla nikdy nenajdeme.“