Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un. Zdroj: Reuters

Kim Čong-un ohlásil konec moratoria na jaderné zkoušky. KLDR prý brzy předvede světu novou zbraň

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes na jednání vládnoucí strany prohlásil, že KLDR nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Na poradě vedení vládnoucí strany také ohlásil, že světu brzy předvede novou strategickou zbraň.

"Nemáme žádný důvod být dále jednostranně spoutáni tímto závazkem," uvedl Kim Čong-un na jednání špiček Korejské strany práce (KSP). Jaderné odstrašování je podle severokorejského vůdce nezbytné vůči hrozbám z Washingtonu, který pokračuje ve vojenských cvičeních s Jižní Koreou. Postěžoval si také na "gangsterské sankce a nátlak". Kritizoval Washington také za promarnění času k dialogu. Pokud USA nezmění nepřátelskou politiku vůči Pchjongjangu, KLDR bude pokračovat ve vývoji strategických zbraní, varoval. "Svět brzy uvidí novou strategickou zbraň v držení KLDR," avizoval.

Spojené státy žádají, aby se Pchjongjang vzdal vývoje jaderných zbraní, a teprve potom chtějí odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu. Jednání o denuklearizaci KLDR se ocitla na mrtvém bodě od neúspěšného únorového summitu Trumpa s Kim Čong-unem v Hanoji.