Zdroj: BNP Paribas Personal Finance SA odstepny zavod

Sloučení půjček: Kdy konsolidace dává smysl a co vám může přinést?

Dvě kreditní karty, půjčka na auto, spotřebitelský úvěr na renovaci koupelny, a k tomu ještě kontokorent. Řada lidí dnes splácí více úvěrů, než kolik jejich rozpočet pohodlně unese, a hledá proto způsoby, jak celkové měsíční výdaje snížit. Jednou z možností je takzvaná konsolidace půjček neboli sloučení více půjček do jedné. Co musíte při konsolidaci splnit a kolik je možné každý měsíc ušetřit? To zjistíte v následujícím článku.

Konsolidace, jinak také sloučení půjček, znamená, že ze všech vašich pohledávek uděláte jednu a zahrnete je tak do jedné měsíční splátky. Tím nejen snížíte celkovou měsíční splátku, ale budete mít i lepší přehled o svých financích.

Co vše je možné do konsolidace zahrnout?

Do konsolidace v podstatě můžete zahrnout všechny bankovní i nebankovní půjčky, které máte. V jedné bance pak budete spravovat všechny své pohledávky. Od bankovního i nebankovního úvěru přes zboží na splátky až po leasing nebo kontokorent. Konkrétní podmínky samozřejmě záleží na možnostech jednotlivých finančních institucí.

Výjimkou z konsolidace jsou u velké většiny bank úvěry na bydlení. Získat výhodnější podmínky pro splácení hypotéky ale také můžete. Obvykle v rámci takzvaného refinancování.

Kolik můžete díky konsolidaci půjček ušetřit?

To záleží na individuálních požadavcích a možnostech. Obecně platí, že konsolidací se sníží měsíční splátky a omezí nejrůznější povinné poplatky a pojištění. Pokud máte několik půjček u různých bank a nebankovních institucí, můžou právě tyto poplatky vaše dluhy výrazně prodražit.

Když všechny pohledávky sloučíte do jedné, poplatky výrazně snížíte. A například u konsolidace od Hello bank! nezaplatíte ani nic navíc v případě, že se rozhodnete půjčku splatit předčasně.

Jak může vypadat konsolidace v praxi – modelový příklad:

Představte si, že máte celkově půjčeno 280 000 Kč. Splácíte kreditní kartu, půjčku na auto, kontokorent a několik domácích spotřebičů na splátky.

Každý měsíc teď na splátkách a nejrůznějších poplatcích zaplatíte asi 8070 Kč. Pokud se rozhodnete pro konsolidaci na 96 měsíců, a ještě si navíc půjčíte 20000 Kč třeba na novou lednici, která vám právě vypověděla službu, pak budete při roční úrokové sazbě 5,69 % (právě takovou nabízí Hello bank!) splácet každý měsíc 3897 Kč. Tedy zhruba polovinu původní měsíční splátky. Mnoho rodin se tak s konsolidací po dlouhé době znovu volněji nadechne.

Konsolidace vám uleví nejen ve výši splátky, ale snížíte i náklady na nejrůznější měsíční poplatky a pojištění.Konsolidace vám uleví nejen ve výši splátky, ale snížíte i náklady na nejrůznější měsíční poplatky a pojištění. | BNP Paribas Personal Finance SA odstepny zavod

Jaké jsou výhody konsolidace?

·        Snížíte si měsíční splátku Spojením více půjček do jedné získáte celkově lepší úrokovou sazbu.

·        Nebudete platit měsíční poplatky u každého úvěru a každé finanční společnosti zvlášť. Platíte jen jeden poplatek za konsolidaci u jedné instituce.

·        Konsolidaci půjček můžete u některých bank uhradit bez poplatků za předčasné splacení.

·        Do konsolidace lze zahrnout i kreditní karty a kontokorenty.

Jak konsolidace probíhá?

Je to stejné jako s půjčkou. Například v Hello bank! budete potřebovat jen dva doklady, výpis z účtu a potvrzení o výši příjmu a sloučí vám zde jakékoli půjčky včetně kontokorentů a kreditních karet. Stačí jen vyplnit vaši ideální představu o podmínkách konsolidace, online o ni zažádat a banka se s vámi spojí, aby probrala detaily. Pokud se domluvíte, přijdou vám do e-mailu všechny dokumenty a vy je podepíšete. Klidně i online. Pokud upřednostňujete raději osobní kontakt, stačí se s bankou spojit telefonicky nebo zajít na pobočku.

Pak se můžete konečně volně nadechnout. A právě to je účel konsolidace.