Norbert Lichý

Norbert Lichý Zdroj: Foto Aha! - Martin Pekárek, ara

Ostravské divadlo a hra Škola základ života.
Norbert Lichý
Brilantní Falstaff.Ostravský herec NorbertLichý (na prvním snímkuvlevo) připomíná nejlepšíherce, kteří kdy postavuFalstaffa interpretovali
2018 Ohnivý kuře: O hraní před kamerou naštěstí nepřišel.
Norbert Lichý
12
Fotogalerie

Rolbař z Lajny, svéráz a král malých rolí. Herec Norbert Lichý slaví pětapadesáté narozeniny

Svérázný a vynikající divadelní herec Norbert Lichý se narodil 29. prosince 1964 v Ostravě a od roku 1987 působí v tamním Divadle Petra Bezruče. Za svou kariéru prošel obrovským množstvím pozoruhodných charakterů, ostravským publikem je milován a je jednou z nejvýraznějších postav současné ostravské divadelní scény. Ve filmu dostává sice menší role, díky své postavě a hereckému projevu patří některé z nich již k legendám. K takovým rolím patří například rolbař a pozdější hokejový manažer Zbyňa v seriálu Lajna internetové televize Stream.cz.

Lichý se již ve svých devíti letech poprvé objevil ve hře Alana Alexandera Milneho Tajemství bílých dveří, kterou režíroval jeho otec Saša Lichý, na scéně ostravského divadla. V 19 letech přijal angažmá v šumperském divadle. V letech 1986 až 1987 působil v ostravském Divadle loutek. V Divadle Petra Bezruče získal za roli Mendela Singera ve hře Job v roce 2009 prestižní divadelní Cenu Thálie.

Hrál mimo jiné Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů, Parfena Semjonoviče Rogožina v Idiotovi či Antonína Důru v Rozmarném létu. Již od roku 2016 exceluje v roli pracovníka krematoria Kopfrkingla ve Spalovači mrtvol, za kterou byl nominován na Cenu divadelní kritiky (dříve Ceny Alfréda Radoka).

Jeho filmografie čítá desítky rolí ve filmech a seriálech. Kromě herectví se věnuje i hudbě a skládání scénické hudby a dlouhodobě spolupracuje s ostravským televizním studiem.