Afghánští vojáci hlídají na cestách tentokrát útočníky z Tálibánu nezastavili.

Afghánští vojáci hlídají na cestách tentokrát útočníky z Tálibánu nezastavili. Zdroj: Reuters

Bojovníci Tálibánu unesli v Afghánistánu 27 mírových aktivistů, odvezli je neznámo kam

Ozbrojenci z řad islamistického hnutí Tálibán unesli v úterý večer v Afghánistánu 27 mírových aktivistů, kteří cestovali po silnici v západní provincii Faráh. Podle agentury Reuters to ve středu oznámily místní úřady. Zástupce guvernéra provincie Faráh uvedl, že aktivisté z Lidového hnutí za mír (PPM) jeli v šesti autech z provincie Herát do sousedního Faráhu. Bojovníci Tálibánu je zastavili na hlavní silnici a odvezli je neznámo kam.

Jeden z členů mírového hnutí PPM řekl, že aktivisté plánovali navštívit různé části provincie Faráh a vyzývat znesvářené strany afghánského konfliktu k příměří a posléze trvalému míru. Lidové hnutí za mír vzniklo na protest proti násilným útokům poté, co bomba nastražená v automobilu na sportovním stadionu v jihoafghánské provincii Hílmand loni připravila o život 17 civilistů a dalších 50 zranila.

Povstalecké hnutí Tálibán, které bojuje se Západem podporovanou vládou v Kábulu, má pod kontrolou největší část afghánského území od roku 2001, kdy toto hnutí svrhla americká invaze. V konfliktu zahynuly desetitisíce afghánských civilistů.