Video placeholde
Dcera – Nadšené ohlasy provází český krátkometrážní loutkový film začínající režisérky Dariy Kashcheevové.
Tajný život mazlíčků 2 – Pokračování animáku o domácích mazlíčcích je vhodné i pro nejmenší děti.
Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon – Ulítlá sci-fi komedie, v níž se oblíbená ovečka Shaun setká s mimozemšťany.
Hledá se Yetti – Sympatický snímek o dobrodruhovi, který na americkém severozápadě pátrá po sněžném muži.
LEGO® příběh 2 – Mírně nadprůměrně hodnocené pokračování pět let starého snímku.
5
Fotogalerie

Klaus aneb Animáky nejen pro děti. Podívejte se na 10 nejlepších animovaných filmů roku 2019

Nové pohádky od Disneyho a Pixaru, japonské anime, umělecky laděné podivnosti i animovaný dokument. Uplynulý rok byl rozmanitý, přinesl celou řadu velkých animáků, které plnily multikina, ale i několik perel, které si divák musí vyhledat jinde. Třeba na Netflixu, jehož film dokonce okupuje nejvyšší příčku žebříčku. Do něj jsme mimochodem zahrnuli i některé loňské animované filmy, která se ale k českému publiku dostaly až letos. 

Žebříček nejlepších animovaných filmů roku 2019:

  1. Klaus
  2. Toy Story 4: Příběh hraček
  3. Kimi no Suizou o Tabetai
  4. Kde je moje tělo?
  5. Další den života
  6. Sběratel Ruben Brandt
  7. Jak vycvičit draka 3
  8. Lví král
  9. Ledové království II
  10. Sněžný kluk

1. Klaus

Tvůrci: Jedná se o jeden z letošních filmových triumfů Netflixu, pro který jej natočil španělský debutant Sergio Pablos.

Ohlasy: Nadšené. Na ČSFD je snímek s 90 procenty mezi padesáti nejlépe hodnocenými filmy, mezi dvěma desítkami nejlepších snímků se pak Klaus umístil i na IMDb (8.3 bodů z deseti). Pohádku chválí i kritici, palec nahoru jich podle databáze Rotten Tomatoes zvedlo 92 procent. 

Cílové publikum: Vánoční pohádka pro celou rodinu. 

O čem to je: O začátcích Santa Clause.

Komentář: Univerzálně líbivý film, který nadchne malé caparty, zabaví teenagery a pobaví i jejich rodiče nebo prarodiče. Netflix přinesl novou vánoční pohádkovou klasiku, která děti nenásilně poučí o správných humanistických hodnotách, což je věc, kterou třeba české pohádky v posledních letech zoufale nezvládají. Nad tímhle vánočním dárkem ze Španělska ohrnou nos snad jen ježíškovští extremisté, pro něž je Santa Claus sprosté slovo.

2. Toy Story 4: Příběh hraček

Tvůrci: Režisér Josh Cooley, zásadnější je ovšem, že za snímkem stojí studio Pixar, které každoročně přináší nejúspěšnější animované pohádky.

Ohlasy: Spokojené jako skoro u všech filmů Pixaru. Čtvrtý film ze světa Toy Story příznivě ohodnotilo 97 procent recenzentů, na databázi ČSFD snímek získal 81 procent (tedy o pár procentních bodů méně než předchozí filmy), na IMDb se skví hodnocení 7.9/10.

Cílové publikum: Mírně odrostlejší děti, ale i jejich rodiče.

O čem to je: O tom, jak opuštěná hračka hledá nový smysl života. 

Komentář: Pixar býval spolehlivě fungující továrnou na originální a nápadité animované filmy. S jeho přechodem pod křídla Disneyho bohužel začala přibývat nevyžádaná pokračování, čehož nejkřiklavějším příkladem je právě série Toy Story, která letos získala už čtvrtou epizodu.  Pixarovští tvůrci i nadále drží vysokou úroveň kvality na všech frontách. I přes veskrze pozitivní dojmy se ovšem nabízí myšlenka, že s nějakým zbrusu novým námětem by se animátoři dokázali vyřádit ještě lépe.

3. Kimi no Suizou o Tabetai

Tvůrci: Japonec Šin'ičiró Ušidžima.

Ohlasy: Nejedná se o úplně známý film. Diváci, kteří si jej našli, jsou ovšem velmi spokojení.  Na ČSFD si snímek drží 86 procent, na IMDb se hodnocení vyšplhalo k 7.8 bodů z deseti možných.  Pozitivní vyznění pak má i 93 procent recenzí profesionálních kritiků na Rotten Tomatoes. 

Cílové publikum: Fanoušci japonského anime, dospívající mládež. 

O čem to je: O sbližování umírající dívky a jejího tichého spolužáka. 

Komentář: Pořádný doják. Film o sbližování dvou úplně rozdílných spolužáků. Dívka, které je diagnostikována vážná nemoc, využije svých posledních dní k tomu, aby vehnala chuť k životu do hodného, ale uťápnutého spolužáka. Spíš než o romantický patos ve stylu amerického teenagerského hitu „Hvězdy nám nepřály“ se jedná o citlivý a hloubavý film o hledání spřízněné duše, ne nutně v ryze romantickém smyslu. Pokud jste ochotni nechat se emocionálně rozebrat kreslenými japonskými teenagery, směle do toho!

4. Kde je moje tělo?

Tvůrci: Francouz Jérémy Clapin, který se snímkem vzbudil pozitivní ohlasy na festivalu v Cannes. Na podzim se film objevil na Netflixu. 

Ohlasy: Nadšené, a to zejména u náročnějšího diváctva. Snímek se líbil 96 procentům kritiků, uživatelé ČSFD ocenili Clapinův snímek 84 procenty. Mírně nižší hodnotu pak ukazuje databáze IMDb, kde si tento podivuhodný animovaný film došel pro 7.7 bodů z deseti. 

Cílové publikum: Dospělí, artově naladění diváci. 

O čem to je: O amputované ruce, která běhá po Paříži a hledá tělo, kterému patří. 

Komentář: Tenhle animák dětem nepouštějte, nic by z něj totiž neměly. Jérémy Clapin natočil skoro až zázračně originální, nepředvídatelný, citlivý, melancholický a humanistický film o vyrovnávání se se ztrátou. Slova jsou zbytečná, tohle je nutné vidět. A zažít.

Video placeholde
Kde je moje tělo. Trailer francouzského animovaného filmu • Netflix

 

5. Další den života

Tvůrci: Režiséři Raúl de la Fuente a Damian Nenow v rámci širší koprodukce Polska, Španělska, Německa, Belgie a Maďarska.

Ohlasy: Napříč databázemi převládá chvála, byť ne úplně bezbřehé nadšení. Diváci na IMDb snímek ohodnotili 7.3 body z deseti, o něco lépe si vede na ČSFD, kde aktuálně má lehce přes osmdesát procent. Pozitivně film ohodnotilo 88% profesionálních recenzentů. 

Cílové publikum: Dospělí fanoušci dokumentárních filmů. 

O čem to je: Animovaný dokument o válce v africké Angole v polovině 70. let.

Komentář: Animované dokumenty nejsou zrovna dvakrát rozšířený žánr, občas ovšem nějaký vznikne a občas i stojí za vidění. Což je právě případ snímku Další den života. Ten vlastně adaptuje autobiografickou knihu renomovaného polského spisovatele a novináře Ryszarda Kapuścińského, který v roce 1975 strávil ve válkou zmítané Angole pár měsíců a referoval o svých zážitcích. 

6. Sběratel Ruben Brandt

Tvůrci:Milorad Krstić, původem jugoslávský režisér působící v Maďarsku. 

Ohlasy: Mezi uživateli ČSFD a IMDb panuje poměrně shoda – česká databáze ukazuje výsledné hodnocení 77 procent, mezinárodní pak 7.5 bodů z deseti. Snímek našel zalíbení i u čtyř pětin kritiků sdružených v agregátoru Rotten Tomatoes. 

Cílové publikum: Dospělí. 

O čem to je: O psychoterapeutovi, který s pomocí svých pacientů krade slavná umělecká díla.

Komentář: Ze všech snímků zmíněných v žebříčku je tenhle maďarský animovaný „thriller“ rozhodně největší stylovka. Ruben Brandt totiž vůbec nevypadá jako současné animáky od Pixaru nebo Disneyho, naopak se snaží působit jako rozpohybované plátno nějakého divného avantgardního malíře.

7. Jak vycvičit draka 3

Tvůrci: Sérii je od začátku věrný režisér Dean DeBlois, i třetí film vznikl ve studiu DreamWorks, distribuoval jej Universal. 

Ohlasy: Podle většiny diváků se jedná o uspokojivé zakončení trilogie, ačkoli předchozí dva filmy byly o něco lepší. Na ČSFD si třetí dráček doletěl pro 78 %, na IMDb byl uživateli zhodnocen na sedm a půl bodů z deseti. Pozitivní sentiment pak na Rotten Tomatoes obsahuje devět recenzí z deseti. 

Cílové publikum: Celá rodina.

O čem to je: O dalším dobrodružství Vikinga Škyťáka a jeho dráčka Bezzubky. 

Komentář: Dean DeBlois si může odškrtnout adekvátně důstojné završení trilogie. Znova by se ale už k dráčkům asi vracet neměl, protože třetí film jasně značí, že nosné nápady došly a námět byl vytěžen až na dřeň. Perfektní řemeslo a vysoký rozpočet stačí na umístění ve spodní části žebříčku, první a druhý díl ale stojí o třídu výš.

8. Lví král

Tvůrci: Režisér prvního Iron Mana Jon Favreau, který již před pár lety obdobným způsobem předělal Knihu džunglí. 

Ohlasy: Relativně nejspokojenější se zdají čeští diváci, kteří nového Lvího krále na ČSFD ohodnotili 78 procenty. Na IMDb film získal sedm bodů z deseti. Profesionální recenzenti jsou na snímek poměrně příkří, palec alespoň mírně nahoru jich zvedla pouze polovina.  

Cílové publikum: Nová generace diváků, která nezná původního Lvího krále, a generace 90. let, která na něm vyrostla.

O čem to je: O lvíčeti Simbovi, který musí porazit svého zlého strýce Scara, aby se stal králem. 

Komentář: Lví král z roku 1994 je nádherná a davy milovaná kreslená pohádka. A tak bylo jen otázkou času, kdy padne za oběť aktuální snaze studia Disney vyždímat ze svého rodinného stříbra miliony dolarů tak, že je přetaví ve fotorealistický CGI remake. Remake z řemeslného hlediska bezchybný, technologicky triumfální. Ale nejnovější technologie stejně nenahradí to srdíčko, co bylo ve čtvrtstoletí starém snímku.

9. Ledové království II

Tvůrci: Vrátila se režijní dvojice prvního Ledového království, Chris Buck a Jennifer Lee.

Ohlasy: Většinově spokojené, ale čekalo se trochu víc. Na ČSFD zatím dosáhlo pokračování oblíbené pohádky na 76 procent, IMDb ukazuje 7.3 bodů z deseti. Pozitivně dle Rotten Tomatoes vyznívá 77 procent textů. 

Cílové publikum: Děti, hlavně holčičky.

O čem to je: O princeznách Anně a Else, které musí zachránit své království před nebezpečím z minulosti. 

Komentář: Těžko říct, proč se zrovna z Ledového království stal takový hit, který si zamilovaly holčičky po celém světě. Svými kvalitami ostatní animáky z posledních let nijak nepřevyšoval. Na druhý díl se čekalo celých šest let, vyloženě výjimečný snímek se ovšem nekoná ani tentokrát. Animace je prvotřídní, snímku však schází životný záporák a ani písničky nestrhnou. Rádiový hit z ranku Let It Go byste v druhém Ledovém království hledali marně.

10. Sněžný kluk

Tvůrci:Jill Culton a Todd Wilderman.

Ohlasy: Převládá mírná spokojenost. Čtyři z pěti novinářů napsali pozitivně laděnou recenzi, byť jejich průměrné hodnocení stoupá jen k sedmi bodům z deseti. Sedmi body snímek hodnotí i diváci na IMDb. Na Česko Slovenské filmové databázi se pohádce daří nejlépe (75 %), hodnotilo ji tam ovšem zatím poměrně málo uživatelů. 

Cílové publikum: Menší děti. 

O čem to je: O malé čínské holčičce, která najde mladého Yettiho a rozhodne se pomoct mu vrátit se do Himaláje. 

Komentář: Čínský trh je pro hollywoodské účetní v posledních letech čím dál tím víc důležitý, což se projevuje i v samotných filmech. S většími rolemi pro asijské herce anebo významnými částmi děje odehrávajícími se v asijských městech se setkáváme stále častěji. A právě i Sněžný kluk je ukázkou tohoto trendu, když v centru dění stojí čínské děvčátko a příběh se v Číně odehrává od začátku až do konce. Jinak se ale jedná o klasickou hollywoodskou šablonu a film bude bez problémů srozumitelný dětem v New Yorku i v Praze.

Pár dalších letošních animáků, které stojí za zkoušku, najdete v galerii: