Video placeholde

Smrt otce zásadně zformovala to, kdo jsem dnes. Boj je umění, MMA nejde dělat kvůli rvačkám, říká Procházka

Jiří „Denisa“ Procházka, bojovník MMA a šampion japonské organizace Rizin Fighting Federation, se v rozhovoru pro Prostor X rozpovídal o tom, jaká byla jeho cesta z vesnice na Jižní Moravě, až do oktagonu v zemi vycházejícího slunce.

V šesti letech mu zemřel otec. Je to událost, kterou vnímá bijec Procházka jako zásadní a zároveň jako něco, co ho formovalo. Zda by byl zápasníkem i dnes, kdyby k oné nešťastné události nedošlo, sám neví. V rozhovoru mluví Jiří velmi upřímně o tom, že byl tak trochu problémovým chlapcem. „Máma měla strach, abych se nechytil špatné party,“ přiznává. Hodně se pral a byl průšvihář. I bojový sport, který se mu nakonec stal i prací, začal dělat proto, aby se zdokonalil v klučičích rvačkách. „Nebyl zatím tehdy úplně šlechetný úmysl,“ přiznává Procházka s úsměvem.    

Jiří Procházka je schopen dělat čtyřiadvacet hodin jeden konkrétní pohyb. Ale také meditovat či vytvářet jinou činnost, kterou si v danou chvíli stanoví jako cíl. Trénuje se k soustředění a k umění prázdné mysli. Být tady a teď, vnímat své smysly. To je údajně vše, co k tomu potřebujete.

Na otázku, zda je MMA sport, odpovídá, že pro něj, je to umění, životní styl a obživa. Za několik dní čeká českého samuraje, jak se mu také přezdívá, zápas v Japonsku, který by měl být jeho poslední v organizaci Rizin. A kam dál? "Mířím vysekat UFC," říká odhodlaně Jiří "Denisa" Procházka. 

Co znamená zkratka BJP, tedy značka Jiřího Procházky? Užil někdy doping? A jaký na něj má názor? Proč je pro něj bo umění? Jak přežil výstup na Matterhorn bez základního vybavení?