Video placeholde
Zombieland: Rána jistoty – Pokračování akčního komediálního hitu s Jesse Eisenbergem a  Woody Harrelsonem a kupou krvežíznivých zombíků.
Bitva u Midway – Klasik filmové destrukce Roland Emmerich zadaptoval známou bitvu druhé světové války.
Avengement – Uprchlý vězeň Scott Adkins se mstí lidem, kvůli kterým skončil neprávem za mřížemi.
Spolujízda – Odvázaná akční komedie s Kumailem Nanjianim a Davem Bautistou.
Danger Close – Australské akční drama adaptuje bitvu o Long Tan, jež se odehrála v roce 1966 během vietnamské války.
5
Fotogalerie

Nejlepší akční filmy roku 2019: U těchto snímků se zaručeně nudit nebudete

Osmdesátá léta, dekáda zasvěcená akčním střílečkám, kdy frčel Schwarzenegger, Stallone, Willis a další, jsou dávno pryč. Akční film jako žánr se zásadně proměnil, mladí návštěvníci kin dnes víc než ozbrojeným horám svalů fandí superhrdinům s nadpřirozenými schopnostmi nebo geekům a nerdům, kteří nad záporáky vítězí spíš díky intelektu a technologiím než vlastní fyzičce. V žebříčku deseti nejlepších akčních filmů roku nakonec ale najdete takovou všehochuť – moderní komiksové akčňáky, poctivé retro střílečky a i jeden závodní film. Kritériem výběru byla hlavně kvalita a množství akce, protože ruku na srdce – deset opravdu zásadních akčňáků, které by se zapsaly do zlatého fondu kinematografie, letos nevzniklo.

1. Le Mans '66

Režie: Američan James Mangold, režisér snímků jako Logan: Wolverine, Identita nebo Narušení. 

Ohlasy: Diváci jsou nadšení, jak na ČSFD (93 %), tak na IMDb (8.3/10) se hovoří o jednom z nejlepších filmů roku. Spokojení jsou i kritici, palec nahoru jich podle Rotten Tomatoes dalo 92 %.

O čem to je: O tom, jak se tým najatý automobilkou Ford snaží zkonstruovat závodní automobil, který dokáže porazit „neporazitelné“ Ferrari. 

Typ akce: Automobilové závody.

Kvalita filmu: Jednoznačně nejlepší film celého žebříčku, který zaujme nejenom kvalitou akčních scén (závodní sekvence diváka opravdu zarazí do sedačky), ale zejména celkovým dokonalým řemeslným zpracováním. Le Mans '66 je po všech stránkách poctivý film, profesionálně zpracovaný velký příběh s adekvátním produkčním zázemím, na který se v kinosálech dá narazit už jen málokdy.

2. John Wick 3

Režie:Chad Stahelski, původně kaskadér, který se do světa filmové režie uvedl právě prvním Johnem Wickem, kterému zůstává i nadále věrný.

Ohlasy:Třetí epizoda v příběhu Johna Wicka se líbila devíti recenzentům z deseti. Na ČSFD má snímek hodnocení 75 %, na IMDB pak získal 7.7 bodů z deseti.

O čem to je: Poté, co v druhé epizodě nájemný zabiják John Wick porušil jedno ze zásadních pravidel zabijáckého spolku, je na jeho hlavu vypsána vysoká odměna. Musí se tedy bránit obří přesile dalších zabijáků.

Typ akce: Přestřelky, honičky, souboje muže proti muži.

Kvalita filmu: Série si poměrně stabilně drží podobnou kvalitativní úroveň skrz všechny tři dosavadní díly. Akční scény vynikají dokonalou choreografií soubojů, film se nebojí drsného násilí, které při sledování skoro až fyzicky bolí. Výtečné je i audiovizuální stránka. Film, který má styl.

3. Avengers: Endgame

Režie: Bratři Anthony a Joe Russoové, kteří se postarali už o Avengers: Infinity War a dvě úspěšná pokračování Kapitána Ameriky.

Ohlasy: Spokojenost na všech frontách. Monumentální superhrdinskou týmovku oznámkovali uživatelé ČSFD 84 procenty, obdobně vysoko hodnotí i diváci na IMDb. Spokojenost vyjádřilo i 94 % kritiků na Rotten Tomatoes.

O čem to je: Hrstka přeživších superhrdinů se po útoku vesmírného plenitele Thanose pokouší zvrátit vesmírnou genocidu, kterou Thanos v posledních Avengers napáchal.

Typ akce: Superhrdinská fackovaná. 

Kvalita filmu: Starý dobrý Marvel. Jeho fanoušci dostali další profesionálně zmáknutý superhrdinský akčňák, v němž se mlátí jeden digitální shluk pixelů s druhým. Má to šmrnc, má to tempo, má to grády. Kdo ovšem nemá nakoukáno předchozích asi dvacet filmů, nemá šanci pochytit, o co vlastně jde.

4. Alita: Bojový Anděl

Režie:Robert Rodriguez pod produkčním dohledem Jamese Camerona.

Ohlasy: Českým divákům se Alita dle ČSFD líbila na 76 %, uživatelé IMDB hodnotí 7.4/10. Na Rotten Tomatoes ale palec nahoru zvedli v průměru jen tři recenzenti z pěti.

O čem to je: O oživené robotce Alitě, pohrobkovi vyspělé, zničené civilizace, která v sobě objevuje lásku a nadstandardní bojové schopnosti.

Typ akce: Přepálené bojové scény a fiktivní sport „Motorball“.

Kvalita filmu: Vyšší než se čekalo. Alitu předcházela pověst problémové projektu. Trailery působily nepřesvědčivě a otazníky se vznášely i nad kvalitou triků. Digitálním mágům se nicméně nakonec umělou hlavní hrdinku povedlo nadesignovat a rozhýbat vcelku přesvědčivě, a stejně tak Rodriguez zvládl příběh svižně a plynule odvyprávět. V kině se tak nakonec promítala příjemná podívaná.

5. 6 underground: Tajné operace 

Režie: Klasik přehnaných akčních slátanin Michael Bay, který svou novinku natočil pro Netflix.

Ohlasy: Film se na Netflixu objevil teprve v půlce prosince, hodnocení na databázích se tedy ještě bude vyvíjet. Zatím to ovšem nepřekvapivě vypadá, že běžní diváci budou o něco spokojenější než profesionální kritici. Recenzí vyznívá pozitivně zhruba jen třetina, divácké databáze film hodnotí jako mírný nadprůměr.

O čem to je: O soukromém týmu agentů, kteří se snaží zosnovat puč ve fiktivním asijském státě a odstavit od moci tamního nelidského diktátora.

Typ akce: Vymazlené nápadité akční scény a automobilové honičky.

Kvalita filmu: Až na akci v podstatě mizerná – ovšem to u Michaela Baye nepřekvapí. Jeho hlavní uměleckou ambicí už pěkných pár let je, aby jeho snímky vypadaly sexy a zamilovali si je pubertální chlapci. Nějaký pubertální chlapec má přitom evidentně na svědomí i scénář, ale co už. Úvodní zhruba dvacetiminutová automobilová honička v ulicích italské Florencie platí za nejintenzivnější akční scénu roku.

6. Anna

Režie: Známý francouzský režisér Luc Besson. 

Ohlasy: Recenzenti nadšením do stropu neskáčou, podle Rotten Tomatoes totiž kladně vyznívá jen 36 % recenzí. Diváci jsou ale vesměs spokojení, což dosvědčuje 69 % na ČSFD a 6.6 bodů z deseti na IMDb.

O čem to je: O Rusce Anně, která se ocitne uprostřed zápolení dvou soupeřících tajných služeb.

Typ akce: Poctivá špionážní akce. 

Kvalita filmu: Pryč jsou ty časy, kdy Luc Besson natáčel pecky jako Leon, Brutální Nikita nebo Pátý element. Vzhledem ke kvalitě filmů, pod které se podepsal ve 21. století, nicméně můžeme být za Annu rádi. Scéna v restauraci, při níž hrdinka zpacifikuje mohutnou přesilu nepřátel, je bezesporu jedním z akčních vrcholů celého roku. 

7. Rambo: Poslední krev

Režie: Nepříliš zkušený režisér Adrian Grunberg.

Ohlasy: Profesionální recenzenti posledního Ramba odepsali, když jich palec nahoru zvedlo jen 27 procent. Fanouškům ale Poslední krev udělala více méně radost, když na ČSFD dosáhla na 71 procent a na databázi IMDB ji uživatelé ocenili 6.3 body z deseti. 

O čem to je: Zestárlý John Rambo by si rád užíval zaslouženého důchodu, ale není mu přáno. Dcera jeho dávného přítele se totiž dostane do spárů mexického kartelu a Rambo se ji tedy musí vydat zachránit. 

Typ akce: Krvavý masakr. 

Kvalita filmu: Jedna věc je jistá, Rambo už měl i kvalitnější filmové zářezy. Přesto si asi málokterý fanoušek nechá jeho poslední štaci ujít. O vyložený průšvih, kterému by napovídaly negativní recenze, se nejedná.

Video placeholde
Rambo: Poslední krev. Trailer akčního filmu z roku 2019 • Totalfilm

8. Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw

Režie:David Leitch, který natočil druhého Deadpoola a podílel se na prvním Johnu Wickovi. 

Ohlasy: Převládá konsensus, že je snímek mírně nadprůměrný. Pozitivně vyznívající recenzi napsalo 67 % kritiků sdružených na databázi Rotten Tomatoes. Diváci na ČSFD snímek ohodnotili 63 procenty, na IMDb získal 6.5 bodů.

O čem to je: Luke Hobbs a Deckard Shaw, známí z akční série Rychle a zběsile, se musí spojit, aby zabránili zlé tajuplné organizaci vypustit virus, který by zabil značnou část populace. 

Typ akce: Naprosto nerealistické honičky a souboje.

Kvalita filmu: Jak se první Rychle a zběsile, tedy relativně komorní akčňák o nelegálních automobilových závodech, vyvinulo v sérii, v níž se skoro až „bondovsky“ zachraňuje planeta Země, to je asi jedna z největších záhad současné kinematografie. Tvůrci každopádně absolutně neznají míru a přinášejí jeden přepálený nesmysl za druhým. Dává to smysl? Ne. Baví to? To si pište. 

9. Blíženec

Režie: Několika Oscary oceněný Ang Lee, který stojí za filmy jako Zkrocená hora, Pi a jeho život nebo Tygr a drak.

Ohlasy: Nic moc. Recenzenti se novince Anga Leeho v podstatě vysmáli, když pozitivní vyznění nese jen 27 procent textů. Uživatelé ČSFD Blíženci udělali ne zcela lichotivých 59 %, na IMDb je na tom film ještě krapet hůř, získal 5.7 bodů z deseti. 

O čem to je: Elitní nájemný zabiják Henry Brogan se znelíbí vlastnímu zaměstnavateli, který se ho rozhodne zabít. Nasadí proti němu jeho vlastní mladší klon.

Typ akce: Přestřelky, honička na motorkách. 

Kvalita filmu: Blíženec je jedním z největších filmových propadáků letošního roku. Jeho tvůrci utratili abnormální množství peněz na technologii digitálního omlazení, a to kvůli příběhu, který ani moc nedává smysl. Proč jsme tedy snímek zařadili do žebříčku? No přece kvůli akci. Minimálně honička na motorkách v ulicích kolumbijské Cartageny totiž za zhlédnutí stojí. 

10. Angel Has Fallen

Režie:Ric Roman Waugh, který na sebe zatím upozornil zejména vězeňským dramatem Zločinec. 

Ohlasy: Diváci na ČSFD a IMDb jsou ve shodě, film získal 64 procent (respektive 6.4 bodů z 10). To profesionální recenzenti byli k filmu o něco kritičtější, pozitivní vyznění mají na Rotten Tomatoes jen dvě pětiny textů. 

O čem to je: Osobní strážce amerického prezidenta Mike Benning s tváří Gerarda Butlera si už zase musí poradit s krvežíznivými teroristy, co jdou prezidentovi po krku.

Typ akce: Poctivá chlapácká akce.

Kvalita filmu: Angel Has Fallen není nijak extra dobrý film, ale akce má grády a je jí hodně. Něco jako Smrtonosnou past už dneska holt nikdo nenatočí, takže pokud se člověku stýská po akčňáku, v němž neohrožený bílý muž zneškodní regiment nepřátel, nepohrdne – alespoň hádáme – ani touto lehce podvyživenou náhražkou s Gerardem Butlerem. 

Pár dalších letošních akčních filmů naleznete v galerii.