Video placeholde

Rok 2019 přinesl zhruba bambilion dobrých seriálů. Zde je 10 nejlepších

Díky bratrovražednému souboji Netflixu a HBO, do nějž zasahuje i druhá skupinka jezdců pelotonu v podobě Amazonu, Applu, Disneyho a ČT (!) a nejnověji i Facebooku, jsme v uplynulém roce viděli asi tak bambilion dobrých seriálů. Tady je desítka těch nejlepších z pohledu Kateřiny Kadlecové.

Milovníci The Boys nebo Sexuální výchovy, nekamenujte mě, prosím – výběr top seriálů roku 2019 je čistě subjektivní věc a já si výše zmíněné prostě nestihla pustit. Mandaloriane, Watchmeni, odpusťte: váš žánr je mi cizí, i když je Baby Yoda opravdu rozkošná zrůdička. Nechytla mě Euforie ani Jeho temné esence, které jsou zjevně určeny jinému publiku než ženám středního věku, ani vizionářské Roky a roky. O závěrečné řadě Hry o trůny bych se zde nerada šířila, BoJack Horseman a podobná sorta jsou animáky, a k tomu komedie, takže nic pro mě. Jaké dobré, až na jednu výjimku dramatické seriály z roku 2019 tedy doporučuju na dlouhé adventní večery?

  1. Neuvěřitelná
  2. Černobyl
  3. Agent
  4. Most!
  5. Nejsilnější hlas
  6. Mindhunter
  7. Sedmilhářky 2
  8. Odhalení
  9. Tom Clancyʼs Jack Ryan
  10. Zaklínač

1. Neuvěřitelná

O co jde:Seriál Neuvěřitelná sleduje případ sériového sexuálního násilníka perspektivou policejních vyšetřovatelek i traumatizovaných obětí.

Jaké to je: „Myslíte si, že je to jen jedna noc v porovnání s celým zbytkem života. Jak to může jeden krátký incident změnit?“ táže se zoufale jedna z mnoha coloradských žen, které i po letech bojují s psychickými následky mnohahodinového znásilňování, jejž se na nich dopustil… Na tom vlastně nesejde, kdo – prostě někdo, kdo se vyznal, kdo pozorně přečetl policejní příručky a věděl, jak na místě činu nezanechat ani stopu. Pozornost tvůrců, jimiž jsou scenáristka mj. Erin Brockovich nebo Páté vlny Susannah Grantová a i Čechům známé manželské duo spisovatelů-intelektuálů Michael Chabon – Ayelet Waldmanová, se spíše než na pachatele zaměřila na napadené. Napínavý, emocemi nabitý seriál napsaný podle skutečných událostí bere znásilnění i takzvanou sekundární viktimizaci velmi vážně, a k tomu věnuje pozornost atraktivním detailům policejní práce, rutině nočních šicht i metodice testů DNA. Místy má divák chuť dělat si poznámky podobně jako při sledování seriálu Mindhunter, a přesto scenáristé dokázali vnést do dialogů vtip. Jinak oceníte především opravdovost, která televizním procedurálkám často chybí. Neuvěřitelná neukazuje krvelačně násilí, jen vzpomínky obětí na ně, jakési vteřinové momentky. Jeden z nejvíc traumatizujících trestných činů tak živě zprostředkuje i těm, kteří byli schopni ho bagatelizovat. 

Hlavní hrdinky: Křehká, životem těžce zkoušená teenagerka Marie Adlerová (hraje ji Kaitlyn Deverová), která se obětí téhož zločinu stala vlastně několikrát. Nevyšetřovaly ji totiž dvě profesionální, umanuté, naslouchající a soucitné policistky (výborné Toni Colletteová a Merritt Weverová), ale někdo jiný.

2. Černobyl

O co jde:Pětidílná minisérie z dílny HBO rekonstruuje příběh jaderné havárie z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem.

Jaké to je:Černobyl režiséra Johana Rencka je pro mnohé nejlepším seriálem roku; na ČSFD dosáhl neuvěřitelného diváckého hodnocení 96 %. Rekonstruuje katastrofu z 26. dubna 1986, kdy jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině otřásla exploze, která uvolnila radioaktivní látky na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího SSSR i do oblastí Skandinávie a západní Evropy.

Hlavní hrdinové: Jsou tři. Přední sovětský jaderný fyzik Valerij Legasov (Jared Harris) tragédii vyšetřuje, místopředsedu vlády Borise Ščerbinu (Stellan Skarsgård) Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie a jaderná fyzička Uljana Chomjukovová (Emily Watsonová) chce odhalit tajemství černobylského neštěstí. Všechny semele ignorance komunistického režimu a snahy zamést vše pod koberec i za cenu tisíců zmařených lidských životů.

3. Agent

O co jde: Legendární agent Mossadu Eli Kohen v 60. letech riskuje život v Sýrii. Natočeno podle skutečných událostí a s minimálními odchylkami od příběhu izraelského národního hrdiny… 

Jaké to je: Šest ani ne hodinových dílů na Netflixu slupnete jako malinu, i když se ctižádostivý Eli, původně úředník, posléze superagent, občas chová nevyzpytatelně a riskantně – takový byl ovšem i jeho reálný předobraz. Napínavé momenty v argentinském exilu i v syrském sídle muže, který svým šarmem okouzloval generály, politiky i obchodníky a důvtipně sbíral zásadní tajné informace, střídají pohledy do Kohenova izraelského domova, opuštěného hnízda, kde bez manžela a informací strádá jeho manželka Nadja s malými dětmi.   

Hlavní hrdina: Do role ambiciózního špiona režisér a scenárista seriálu Gideon Raff obsadil skvělého Sachu Barona Cohena (Ali G, Borat, Brüno aj.), čerstvě oceněného americkou Ligou proti hanobení (Anti-Defamation League) bojující s předsudky, zejména s antisemitismem.

TOP 10 filmů roku 2019 >>>

4. Most!

O co jde: To snad není nutné vysvětlovat – každou z epizod jednoho z nejúspěšnějších porevolučních komediálních seriálů ČT sledovalo průměrně 1,64 milionu diváků a další statisíce se přidaly později na internetu.

Jaké to je: Režisér Jan Prušinovský se scenáristou Petrem Kolečkem dokázali svou šestou spoluprací vtipně pojednat náročná témata rasismu, xenofobie, homofobie, šikany a chudoby vyloučených lokalit. Některé fóry jsou daleko za hranou dobrého vkusu, což zaplaťbůh nikomu nevadilo, stejně jako předsudky, buranský humor, propaganda, naprostá politická nekorektnost nebo vulgarismy.  

Hlavní hrdina: Luďan (Martin Hofmann) „není rasista, on je jenom debil“, jak o ikonickém protagonistovi Mostu moudře zahovoří jedna Romka poté, co ho kvůli rasistickým řečem vyhodí z práce. Ten výrok by občas jistě potvrdila i nová Luďanova sestra (dříve bratr) Dáša (Erika Stárková), charakterní „cigán“ Franta nebo Luďanův syn Tonda. Luďan má problémy všude, kam se podívá, ale vinu si tento archetypální maloměstský bílý heterosexuální muž středního věku pochopitelně nepřipouští.

5. Nejsilnější hlas 

O co jde: Minisérie úspěšné společnosti Showtime představuje fungování a provázanost amerických médií a politiky a věrně vykresluje další kariéru velkého bílého muže (a taky muže agresivního, samolibého a mocichtivého), která skončila na kompostu dějin. 

Jaké to je: Režiséři Stephen Frears, Jeremy Podeswa a Kari Skoglandová (ti druzí dva jsou světová špička, pokud jde o režii seriálů) měli k dispozici zdařilou knižní předlohu, scénář postavený na dobrých dialozích plus herce světových jmen, kteří však na obrazovce nejsou k poznání. Představitele morbidně obézního sexuálního predátora Rogera Ailese, Russella Crowea, napajcovali krémem na boty a opatřili umělou pleší a tukovým límcem, který ovlivnil hercovu mimiku. Hollywoodská kráska Sienna Millerová nenápadně ztvárňuje své mnohem starší a usedlejší já, Naomi Wattsová se v prvních čtyřech ze sedmi dílů sotva mihne, jakkoli v závěru bude role prominentní reportérky a někdejší Miss USA klíčová. A zásadní úlohu hraje samozřejmě televize, „nejmocnější síla světa“, jak opakuje Ailes-Crowe, jenž dal pravicově založeným americkým „venkovanům“ produkt, který by jim vysvětlil, co si vlastně myslí: „Oni nechtějí být informováni. Oni chtějí mít dojem, že jsou informováni.“ 

Právě nahlédnutí pod pokličku tvorby televizního obsahu a dohadování mediálních hlavounů s politickými šajbami je na seriálu tím nejzajímavějším a nejcennějším – divák nabude dojmu, že konečně ví, jak to před posledními prezidentskými volbami na chudáky Američany ušili. Než ho napadne, že je ten zcela jednostranně natočený seriál o Fox News jakožto hnízdu výhradně fake news, podvodů a manipulací zase zčásti propaganda. Tentokrát ovšem psaná rukama a srdci liberálů, kteří v USA mezi umělci i novináři převažují.

Hlavní hrdina: Roger Ailes (1940–2017) byl mediálním poradcem amerických republikánských prezidentů Nixona, Reagana i Bushe, konzultoval kampaně newyorskému starostovi Rudymu Giulianimu i Donaldu Trumpovi. Překonal dětství zničené násilnickým otcem a bojem s hemofilií; kluk ze zaprášeného městečka v Ohiu se roku 1993 vyšvihl do čela kabelové televize CNBC. Když ho odsud vyhodili kvůli rasistickým nadávkám na adresu židovského kolegy, vytřel všem zrak. Stal se spoluzakladatelem a šéfem placené zpravodajské televize Fox News mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Stanice časem bude nejsledovanější kabelovkou v Americe – přestože, nebo možná právě proto, že ovlivňovala zpravodajství, vytvářela zprávy, místo aby o nich referovala, šířila lži a vymýšlela si skandály, které by mohly pošpinit demokraty, a velmi otevřeně stranila republikánům. Ano, jistě lze ve zkratce říci, že Roger Ailes může za vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Ale ještě dříve se podepsal na několika osobních prohrách. Mluvím o jeho ženských podřízených, kterým navrhoval zvýšení platu, když se s ním vyspí, s nimiž měl mimomanželské poměry a které nutil, aby pro něj pásly další mladé naděje novinařiny a hračky do postele v jednom – což mu v roce 2016 zlomilo vaz a ve Foxu musel skončit.

6. Mindhunter

O co jde: Druhá řada amerického krimiseriálu Mindhunter připomíná revoluční práci FBI a vraždy dětí v Atlantě v letech 1979–1981.

Jaké to je: Devět hodinových epizod se na Netflixu objevilo pěkně pohromadě 16. srpna. Nadchnou zájemce o dějiny kriminalistiky (nebo o směs profesních a osobních dramat dvojice charismatických agentů jako z Temného případu) hned ze dvou důvodů. Zaprvé si uvědomí, jak průkopnickou a náročnou práci prováděli koncem sedmdesátých let agenti FBI, když se rozhodli s pomocí behaviorální psychologie a dalších věd přispět k metodám vyšetřování a dokázat, že motivy sériových vrahů včetně psychopatických sadistů jsou nesmírně různorodé – ale že díky expertně vedeným strukturovaným rozhovorům s odsouzenými vrahy lze provést jejich typologii, díky níž budou další násilníci snáze a rychleji odhaleni. Dalším tématem jsou vraždy černošských dětí, zejména chlapců, k nimž docházelo v chudších sousedstvích georgijské Atlanty v letech 1979–1981. Téměř tři desítky nevinných malých obětí tehdy přišly o život zvláště trýznivým způsobem. To tvůrce tohoto top seriálu Joe Penhall divákovi nikterak nezastírá, ale přepálených scén s cákající krví se nedočkáme; zločin z obrazovky proniká jen na verbální úrovni, prostřednictvím snímků z místa činu nebo pomocí znepokojivých náznaků. Místy poněkud roztříštěný, roztěkaný děj scelují excelentní výkony ve všech filmařských kategoriích a temná atmosféra všudypřítomného zla, které tři stateční hrdinové doufají rozpoznat – a rozehnat.      

Hlavní hrdinové: Talentovaný kriminalista Holden Ford (Jonathan Groff), hnaný drzou dravostí mládí a absencí pochyb o svém zázračném instinktu, a jeho zkušený, citově vyhaslý kolega Bill Tench (Holt McCallany) s pomocí strohé psycholožky Wendy Carrové (Anna Torvová) nahlížejí do hlav odsouzených vrahů pod taktovkou režiséra Davida Finchera, který s tematikou přišel do styku mimo jiné při natáčení thrillerů Sedm (1995) nebo Zodiak (2007). 

7. Sedmilhářky 2

O co jde: Pětice matek z kalifornského přímořského městečka Monterey se vzpamatovává ze smrti manžela jedné z nich, Celeste. A právě její invazivní tchyně Mary Louise (již hraje tříoscarová Meryl Streepová) přijíždí, aby všem rozkopala hračky… Odpudivější bytost jste letos na plátně možná neviděli, snad jen toho Jokera.

Jaké to je: Možná jste si taky zprvu mysleli, že druhá řada hitu předloňského léta neměla nikdy vzniknout, že byl příběh přece uzavřen. Jenže po událostech na benefiční akci základní školy už nic není jako dřív, Monterey se vzpamatovává ze šoku a členky „montereyské pětky“ – živelná Madeline, právnička Celeste, svobodná matka Jane, nekompromisní Renata a jogínka Bonnie – ne a ne dát své rozpadlé životy znovu dohromady… A snobská psychopatka Mary Louise tomu svou potměšilou zlovolností rozhodně nepomáhá – jaké tajemství asi skrývá matka násilníka, jehož smrt přijela do města zkoumat? A co sleduje, když snachu žene k soudu bez ohledu na osud jejích malých synů?

Hlavní hrdinky:Reese Witherspoonová, Nicole Kidmanová, Shailene Woodleyová, Laura Dernová a Zoë Kravitzová jsou skvělé herečky a jejich postavy se od první řady vyvinuly celkem nenápadně, ale přirozeně. Sebejistou Madeline vykolejí manželův přístup k její nevěře, Celeste je i bez agresivního manžela stíhaná osudem, Jane se po smrti agresora ulevilo, zato Renatin muž přivedl ambiciózní podnikatelku na buben a Bonnie má nutkání jít na policii a svěřit jim, jak to s tím nešťastným pádem ze schodů na školní oslavě opravdu bylo… Ale prim hraje zavilá Mary Louise – dokud ji boží mlýny nesemelou.

8. Odhalení

O co jde: Osmidílný top seriál stanice Hulu představil Münchhausenův syndrom by proxy v praxi, na případu Gypsy Rose a Dee Dee Blanchardových z června roku 2015. Žena s infantilní přezdívkou Dee Dee dceři po třiadvacet let dělala ze života peklo. Než malá Gypsy Rose dosáhla osmi roků, už údajně trpěla leukémií, svalovou dystrofií, zástavami srdce, měla špatný zrak i sluch. Svůj život trávila na invalidním vozíku, přejížděním mezi ordinacemi specializovaných lékařů, kteří nad jejími nemocemi vesměs kroutili hlavou, případně pod tlakem matkou smyšlených diagnóz odevzdaně vyplňovali recepty, žádanky o vyšetření a termíny operací. Jak jinak by se mohlo stát, že naprosto zdravá dívka, oběť matčiných lží, skončí bez slinných žláz, s umělými zuby, holou hlavou a břišním vývodem pro trubici na přijímání potravy (a samozřejmě léků) v kolečkovém křesle?

Jaké to je: Odhalení v Česku běželo od 19. března na HBO a místy bylo pro diváka mimořádně odpudivé – na obrazovce vidíme dvě podvodnice s afektovanými, nepřirozeně vysoko posazenými hlasy (což v případě Gypsy odpovídá skutečnosti, jak je zdokumentovaná na archivních záběrech). Dívat se po osm večerů dobrovolně na to, jak důmyslnými způsoby matka týrá své dítě, je dost náročné na psychiku – takové pocity by v divákovi nejspíš vyvolal seriál z vyhlazovacího koncentračního tábora. Pro zájemce o problematiku seriál poslouží jako dobrý doplněk k dokumentárnímu snímku zpracovávajícímu stejný případ Maminka mrtvá a nejdražší (2017), k snímku stanice Lifetime Miluju tě k smrti (2018) a k pořadu stanice Investigation Discovery Gypsyina pomsta (2018).

Hlavní hrdinky: Dee Dee (Patricia Arquetteová) a Gypsy Rose (Joey Kingová). Gypsy Rose se narodila v Golden Meadow v americké Louisianě 27. července roku 1991 Dee Dee Blanchardové, ženě, která měla celý život oplétačky se zákonem kvůli krádežím v obchodech a nekrytým šekům. Gypsyin otec, Rod Blanchard, se s matkou rozvedl ještě před dívčiným narozením – ženil se jako sedmnáctiletý a prý si svatbu dostatečně nepromyslel. Nepřestal se však o děvčátko zajímat, poctivě na ni platil alimenty (později v úctyhodné výši 1200 dolarů měsíčně) a se svou druhou ženou ji občas zval na krátké návštěvy. Bohužel však nepřemýšlel nad tím, proč naprosto zdravá, dobře vyvinutá holčička podle své matky potřebuje být v noci napojená na monitor kontrolující srdce a proč od svých tří měsíců vymetá nemocnice kvůli, jak tvrdila její matka, „chromozomální poruše“. Když bylo dívce sedm let, její matka jednoduše prohlásila, že se dcera sama neudrží na nohou, protože trpí svalovou dystrofií a epilepsií. Od té doby byla Gypsy odsouzená k invalidnímu vozíku a někdy tehdy zřejmě přestala chodit do školy, kde by se mohlo zjistit, že je zcela zdravá…

9. Tom Clancyʼs Jack Ryan

O co jde: O slušně hodnocený (na ČSFD snad až příliš shovívavých 81 %) americký špionážní seriál ležící někde mezi Kondorem a Homelandem.

Jaké to je: Myslíte si, že venezuelský prezidentský palác můžou za bílého dne uprostřed dalších podvržených voleb nerušeně přepadnout američtí ozbrojenci? A myslíte si, že je možné, aby přímo pod sídlem hlavy státu v temných kobkách někdo týral na smrt nemocné vězně? Měl by hlavní hrdina podnikat tajnou noční operaci v džungli ve svítivě bílých kalhotách? A domníváte se, že i hvězdný skladatel Ramin Djawadi má právo sem tam složit zcela průměrnou, nenápaditou filmovou hudbu? Pokud vás tyhle drobnosti netrápí, užijete si i druhou řadu loňského akčního seriálu Tom Clancyʼs Jack Ryan, jejíchž osm dílů před pár týdny vrhla na trh společnost Amazon Prime. U první série jsem si loni v září poznamenala: „Předvídatelnost, klišé, nevěrohodnost a nudné dialogy postav jak vyřízlých z kartonu učinily ze slibně nastartované zábavné podívané jen další generickou žánrovku s chutí instatní polévky: protřepat, zalít nějakým oblbovákem a zkonzumovat rychle a bez přemýšlení.“ Pro řadu druhou to platí o něco méně a ta třetí má šanci zvednout laťku ještě výš – uvidíme v příštím roce. 

Hlavní hrdina: Mladý, pohledný, čestný a erudovaný analytik CIA Jack Ryan (hraje ho čím dál obsazovanější John Krasinski z Kanclu). Znáte ho jako hlavního hrdinu devíti románů Toma Clancyho.

10. Zaklínač? Snad ani ne...

O co jde: Fantasy sága Andrzeje Sapkowského, v níž bělovlasý svalovec cestuje světem, klátí čarodějky a vraždí monstra.

Jaké to je: Tohle vánoční překvapení určené zejména pro fandy fantasy se moc nepovedlo, pokud tedy nemáte v oblibě cheesy dvorské tance, v nichž chybí už jen Honza Čenský, a kulisy jak ze Studia Kamarád (nebo z Posledního z Aporveru). Osm hodinových dílů vychrlil Netflix najednou 20. prosince a jejich hodnocení na ČSFD padalo jak cáry masa z Potracenky... Jako někdo, kdo byl po celý rok 2019 nucen sledovat, jak zbytek rodiny paří na PlayStation Zaklínače včetně datadisku, jsem byla dost zvědavá, ale Geraltovy postranní pohledy ve mně probudily maximálně vzpomínku na seriál Robin Hood z roku 1984. Yennefeřina linie je jak z Harryho Pottera, černošský čaroděj i elf, aby bylo politické korektnosti učiněno zadost... Zlatá poslední řada Hry o trůny!

Hlavní hrdina: Zaklínače Geralta z Rivie, mutanta stvořeného pomocí čar a kouzel, hraje šestatřicetiletý Brit Henry Cavill, známý třeba z Tudorovců, z Muže z oceli nebo z Mission Impossible: Fallout. Tedy hraje: ono tu nic moc k hraní není, prostě utíká od questu ke questu jak v nějaké mizerné počítačové hře. A chybí mu druhý meč i charisma!