Video placeholde

Kubera: Babiš se chce Číně zavděčit, půjčila mu peníze a Hrad jede na Huawei, s Kellnerem už mluvit nechci

Na Tchaj-wanu chci mluvit o lidských právech, pronásledování Ujgurů jsem vytknul čínskému velvyslanci, říká předseda Senátu Jaroslav Kubera. Trvá na cestě na Tchaj-wan, čínskému tlaku neustoupí a doufá pak i v návštěvu Číny. Znepokojuje ho ale odvolání šéfa NÚKIB Navrátila, jde podle něj o důvod k demonstracím. V Senátu je připraven podpořit kandidáta prezidenta Zemana na Ústavního soudce Pavla Šámala. A prozradil, co pronese v novoročním projevu.

Nejde mi o slávu a zápis do historie, tvrdí Kubera. Odmítá kritiku své cesty na Tchaj-wan a říká, že ani český obchod nijak neohrozí. Ztráty přátelství prezidenta nelituje, Miloš Zeman se mu prý mstí dlouhodobě a Kubera mluví i o sporech v rámci jednání nejvyšších ústavních činitelů. Kvůli čínské kauze PPF a Home Creditu se neplánuje sejít s miliardářem Petrem Kellnerem. Na kritizované schůzce Kubery s nejbohatším Čechem se prý mluvilo jen o Huawei.

Jaroslav Kubera ostře kritizuje odvolání šéfa NÚKIB Navrátila, který varoval právě před čínskou firmou Huawei. Chce znát podrobnosti, premiér Babiš se podle něj snaží Číně zavděčit. Mohlo by to mít souvislost i s miliardovou půjčkou Pekingu pro Agrofert. Kubera se obává, že další na řadě by mohl být šéf BIS Koudelka, a dodává, že to už je důvod protestovat. Zdůrazňuje přitom, že Andreje Babiše je třeba porazit ve volbách a i kvůli tomu by se měla spojit opozice. Zmiňuje nutnou spolupráci ODS a dalších stran, včetně Pirátů.

Předseda Senátu na Nový rok znovu pronese projev. Chce varovat před bolševickým myšlením, prosazováním jediné správné pravdy a zeleným tsunami, které k nám prý míří z Bruselu. Jde podle něj o snahu vystrašit lidi a ovládnout je a za vším jsou prý peníze. Dodává, že elektromobily jsou cesta do pekel.

O čem mluvil Jaroslav Kubera s Petrem Kellnerem? Proč trvá na cestě na Tchaj-wan a opravdu bude mluvit i o lidských právech? Co ho baví na jednání s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem? Proč mu vadí „profesionalizace“ Milionu chvilek? A věří v klimatickou změnu?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>