Video placeholde

Helena Válková navržena na ombudsmanku. Šlo mi o lidská práva, vysvětluje komunistickou minulost

 Prezident Miloš Zeman v pátek Poslanecké sněmovně navrhl na post veřejné ochránkyně práv bývalou ministryni spravedlnosti a současnou vládní zmocněnkyni pro lidská práva Helenu Válkovou (ANO). Zeman to uvedl v dopise poslancům. Dopis zveřejnil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Napsal v něm, že chtěl navrhnout dva kandidáty, jeden z nich ale kandidaturu odmítl. Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Nástupce bude volit sněmovna z kandidátů, které může navrhnout prezident a Senát.

Helena Válková je mnohdy kritizována za své členství v Komunistické vládě Československa (KSČ) před rokem 89. Na otázky ohledně komunistické minulosti odpovídala v pořadu Prostor X. „Ano, jedna část pravdy je, že jsem tu komunistickou minulost měla v tom smyslu, že jsem byla členkou, takovou tou běžnou řadovou, ale to je jedno, byla.“ Odpovídá Helena Válková na otázku a vzápětí dodává: „Druhá část pravdy je, že jsem lidská práva dělala bez ohledu na režim, ale nikoliv tak statečně jako někteří disidenti, že potom byli ve vězení, ale vždy jsem se tomu věnovala."

Komunistický režim nebyl svým přístupem k lidským právům pozitivně proslulý. Na otázku, zdali bylo obtížné se tomuto tématu během režimu věnovat, reaguje:

„Lidským právům se můžete věnovat za jakéhokoliv režimu, pokud čtete. Věnovala jsem se například mladistvým, kteří byli ve výkonu trestu odnětí svobody, a vždy jsem tam viděla to lidské právo, jejich, na důstojné zacházení, ale nemusela jsem kvůli tomu demonstrovat. Ani bych to nedělala, já nejsem žádný hrdina, který by se chtěl nechat zavřít. Takže na jedné straně jsem měla tu knížku, abych se tomu mohla věnovat, na druhé straně jsem vždy dělala něco, abych se za sebou mohla ohlédnout a nestydět se.“ 

Na otázku, jestli lituje vstupu do KSČ, odpovídá: „Ve světle svých pozdějších zkušeností to jistě nebylo správné rozhodnutí. Neuvědomila jsem si všechny souvislosti.“ Zda podepsala Antichartu, si nepamatuje.

Celý rozhovor s Helenou Válkovou můžete zhlédnout zde: 

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Helenou Válkovou • Prostor X