Video placeholde

Proti prezidentovi a premiérovi jsem se nestavěl. Chtěl jsem, aby Česko bylo v bezpečí, řekl odvolaný Navrátil

Dušan Navrátil se coby ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dostal do povědomí veřejnosti poté, co veřejně varoval před používáním hardwaru a softwaru čínských společností Huawei a ZTE. Což se tehdy nelíbilo jak prezidentovi, tak premiérovi. Za svůj postoj jej náš časopis označil za Hvězdu Reflexu. Dne 16. prosince ho ale vláda z funkce odvolala. Trestně stíhaný premiér Babiš to zdůvodnil Navrátilovou nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Poslechněte si náš podcast s Dušanem Navrátilem, který jsme natočili letos v říjnu.

Dlouholetý šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a od roku 2017 ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se navzdory opačnému mínění prezidenta Zemana a premiéra Babiše opakovaně postavil za tvrzení, v němž varoval před používáním hardwaru a softwaru čínských společností Huawei a ZTE. Podle jeho prohlášení vyžadují čínské zákony po soukromých společnostech součinnost s čínskou rozvědkou. Pro české firmy to podle něj představuje kybernetickou hrozbu.

Trestně stíhaný premiér jej ale spolu s vládou z funkce odvolal. „Vláda jednomyslně přistoupila k odvolání Ing. Navrátila z důvodu, že funkci ředitele NÚKIB nevykonával v požadované kvalitě a s potřebnou odborností a projevovaly se jeho nedostatečné manažerské a komunikační schopnosti,“ zdůvodnil vládní jednání Andrej Babiš. Podle bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (TOP 09) by měl premiér vyvrátit spekulace, že jde o trest za činnost úřadu, který se nebojí poukázat na novodobé hrozby z Ruska a Číny nebo na nezájem vlády řešit kybernetickou bezpečnost státu.

Navrátilova nástupce vybere nová sedmičlenná komise obsazená mimo jiné šéfy zpravodajských služeb. Se dvěma místy se v ní počítá pro opozici. Dočasně NÚKIB povede statutární náměstek Jaroslav Šmíd. Poslechněte si říjnový rozhovor s Dušanem Navrátilem v úvodu článku, kde se řeší téma Česka a jeho kybernetické bezpečnosti.