V Zemagoči se budete starat o českou hlavu státu (vpravo originální hračky tamagoči).

V Zemagoči se budete starat o českou hlavu státu (vpravo originální hračky tamagoči). Zdroj: ČTK / Bandai

Hrad vydává Zemagoči, hračku, se kterou se staráte o Zemana. Zákazníci si stěžují, že jim hned umře

Mnozí z vás si jistě z devadesátých let pamatují na tamagoči. Elektronickou hračku, která zosobňovala domácí zvířátko, o které jste se museli starat. Dávat mu najíst, hrát si s ním a podobně. Tým kolem Miloše Zemana nyní představil obdobu tamagoči – zemagoči. Elektronického prezidenta, o kterého se majitel musí starat, aby pan prezident prospíval. Reakce uživatelů jsou však zatím dost vlažné.

„Je to spíš taková legrácka a dobrá vůle pana prezidenta. Rád bych ubezpečil, že výroba i distribuce nebyly placeny z veřejných rozpočtů, ale složili se na ně sympatizanti pana prezidenta. To je potřeba uvést na prvním místě. Zemagoči je elektronická hračka, která v době před Vánoci potěší nejen děti, ale i dospělé. Pan prezident sice pracuje na sto šest procent, ale ve svém nabitém programu si našel místo, aby rozdal i trochu té radosti,“ vysvětloval tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na tiskové konferenci.

Zemagoči má omezenou distribuci. Nejedná se o výdělečný projekt a ze strany prezidenta jde spíš o gesto. V současné době se zemagoči rozdává návštěvníkům Pražského hradu, případně je Jiří Ováček rozdává na ulici náhodným kolemjdoucím. První reakce na hračku jsou však spíše vlažné. „Dostal jsem zemagoči, když jsem se byl podívat na Hradě. Nestihl jsem ho ani donést domů a už mi umřel,“ stěžuje si uživatel Patrik. „Pan Ovčáček mi věnoval zemagoči jen tak na ulici. Dal jsem ho synovi, aby se o něho staral. Dával mu cigarety i alkohol, ale stejně do pár dnů umřel,“ potýká se pan Milan se stejným problémem.

Není to však jen nemožnost udržet zemagoči naživu po delší dobu. Lidé si stěžují rovněž na nepřehledný návod, který je navíc psán v azbuce. „My zemagoči samozřejmě nevyrábíme. Toho nám vyrábí spřátelená firma na zakázku. A že je návod v azbuce? Tomu se říká cílová skupina. Zemagoči neděláme pro pražskou kavárnu, ale pro lidi, kteří mají pana Zemana rádi,“ vysvětloval Jiří Ovčáček.

„To, že zemagoči několikrát denně umře, bych překousnul. Bylo to zadarmo. To, že zemagoči samovolně vzplane, kdykoliv doma zapneme v televizi ČT1, by se dalo pochopit. Ale že mi sebralo osobní data a poslalo je Číňanům, to se mi vůbec nelíbí,“ objevil pan Michal další nedodělek této hračky.

„To jsou výmysly. Zemagoči nepředstavuje žádnou bezpečnostní hrozbu. Žádný únik citlivých dat uživatelů nehrozí. O tom nás ujistil dodavatel a my nemáme důvod mu nevěřit,“ reagoval Jiří Ovčáček podrážděně na dotaz, proč některým uživatelům přicházejí přes zemagoči zprávy v čínštině a někdy na něj chytnou i čínské rádio.

Ať už se to má se zemagoči jakkoli, je to zadarmo, něco to umí, takže své zákazníky si určitě najde.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Zemagoči sice (zatím) nevznikl, prezidentův mluvčí Ovčáček se ale dokáže zabavit i jinak.