Navrhované opatření by mohlo paradoxně vést k nárůstu majetkových trestných činů.

Navrhované opatření by mohlo paradoxně vést k nárůstu majetkových trestných činů. Zdroj: Profimedia

Sebereme chudým recidivistům sociální dávky? Povede to jen k nárůstu kriminality

V oblasti práva se pořád něco děje. ODS aktuálně navrhuje, že osoby, které spáchají tři závažné přestupky, by na tři měsíce nepobíraly od státu dávky v hmotné nouzi. Člověk by možná na první dobrou zatleskal: Konečně chce někdo zatočit s darebáky. „Pěkně přestupníkům sebereme dávky a oni „zemřou“ hlady a bude klid,“ si možná řekne drsněji zaměřený stolovník v hospodě u piva. Nicméně věci nejsou tak černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Navrhované opatření by totiž mohlo paradoxně vést k nárůstu majetkových trestných činů.

Co udělá člověk, který není ve vězení, je na svobodě a nemá už žádný příjem ze sociálních dávek, na které byl zvyklý? Nelze očekávat, že bude mít našetřeno a vydrží zmíněné tři měsíce vyžít ze svých (zdaněných) úspor. Samozřejmě, někdo si najde práci, což by z celospolečenského hlediska bylo optimální řešení, ale logicky v této specifické skupině bude nemalá část lidí, která bude citovaný výpadek příjmu od státu kompenzovat trestnou činností majetkového charakteru.

Dalším negativním dopadem může být, že „bezdávkaři“ skončí u lichvářů. Standardní banky a poskytovatelé úvěrů těmto lidem z povahy věci v drtivé většině případů nic nepůjčí. Logicky se pak ještě více roztáčí nebezpečná dluhová past! A východisko z ní opět leckteří vidí kde? No samozřejmě, v majetkové trestné činnosti, kde jinde.

Z výše uvedených důvodů návrh ODS v principu nevítám, nic moc by ve finále nevyřešil. Naopak by mohl skončit Pyrrhovým vítězstvím v podobě dalšího nárůstu majetkové trestné činnosti.

Cesta do pekel bývá leckdy dlážděna dobrými úmysly a do této kategorie lze zařadit i výše popsaný návrh z občanskodemokratické legislativní dílny.

Autor je právník.