Video placeholde

Láska nebeská Borise Johnsona: Britský premiér paroduje ve volebním klipu slavnou filmovou scénu

Britský premiér Boris Johnson, jenž bude ve čtvrtečních volbách obhajovat svůj mandát, sehrál parodii na klasickou scénku z oblíbeného vánočního snímku Láska nebeská z roku 2003. Konzervativní předseda vlády v předvolebním klipu slibuje, že jeho strana „při troše štěstí“ dotáhne do konce odchod země z Evropské unie. Jedna z hlavních hvězd Lásky nebeské a známý odpůrce brexitu Hugh Grant pak v BBC prohlásil, že ve videu postrádal další hlášku z filmu, totiž že Vánoce jsou příležitostí říkat pravdu.

Johnson se inspiroval scénou ze snímku Richarda Curtise, v níž herec Andrew Lincoln potají a potichu prostřednictvím cedulí vyznává lásku ženě, kterou miluje. Ženu, která ve volebním klipu otevře Johnsonovi, premiér upozorňuje, že její hlas je nyní mimořádně důležitý, aby konzervativci v parlamentu získali většinu a Spojené království mohlo opustit EU v lednu 2020.

„Myslím, že to bylo docela dobře udělané,“ uvedl poté Grant, jenž ve filmu hraje premiéra. „Konzervativní strana má zjevně spoustu peněz, možná že tam skončily všechny ty rubly,“ dodal v narážce na obvinění, že kampaň konzervativců financovalo Rusko.

Podle něj nicméně v klipu chyběla další cedule, kterou Lincoln při svém vyznání Keiře Knightleyové držel a která hlásala, že o Vánocích se říká pravda. „Zajímalo by mne, jestli si komunikační poradci Konzervativní strany řekli, že něco takového by v rukách premiéra nevypadalo dobře,“ dodal devětapadesátiletý herec. Poukázal tak na to, že Johnsona jeho kritici často obviňují ze lhaní.