Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Maskovaný kajícník Babiš a řízená demokracie

Premiér se zaplétá do triviálních podvodů stále hlouběji. Místo aby se obrátil k věcné obhajobě, je-li jaká, nebo na sebe vzal masku kajícníka, ztrapňuje se obviňováním kdekoho, už i orgánů EU. Musí vědět, že neštěstí je neodvratné.

Ví přece, že byl agentem StB a jak podnikal. Kdyby měl lepší propagační odborníky, kál by se. Kajícníky mají lidi rádi. Nebyl by první estébák, kterému odpustili. Právní tanec ho může snad i očistit, ale přesvědčení, že šulil dotační pravidla, mu neodpářou. Kdyby měl lepší právníky, vymysleli by trik „malá firma“ i „svěřenský“ fond věrohodněji. Do popředí by nevystrkovali manželku a děti. A premiér by se musel na čas vzdát vlády nad impériem. To asi nechtěl riskovat. Však i manželku dal pod kuratelu, že ji může z fondu kdykoliv odvolat. Jako by věděl, co někdy dokážou manželky.

Richard III. naší doby

Jeho problémy plynou z toho, že se rozjel opravdu lehkomyslně. Výmluvy, že totéž dělali jiní také, mají cenu tvrzení přistiženého žáka třetí třídy, že za školou kouří všichni. Tak se Babiš řítí do neštěstí, které nebude už možné odvolat. Kdo stoupá nahoru, ztrácí obezřetnost. Království za koně, křičí Babiš, tento civilní Richard III. naší doby, plný spalující vášně k moci a plný slepoty. Koně už pro něj nemají. Ale ještě má naději vězící v nekonečné naivitě většiny opozice, plné bezvýznamných šarvátek. Ta snad ani neví, co by ji potkalo, kdyby to Babiš všechno vyhrál. Zametl by s ní, jako zametl s ČSSD nebo s podnikatelskou drobotinou, která mu stála v cestě. 

Zametají mu cestu

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!