Pete Buttigieg (vlevo). Kandidát do demokratických primárek s manželem Chastenem

Pete Buttigieg (vlevo). Kandidát do demokratických primárek s manželem Chastenem Zdroj: Profimedia

Nenápadný favorit Pete Buttigieg. „Bílý Obama“ může být první, kdo si do Bílého domu přivede manžela

Letošní pole demokratických prezidentských kandidátů bylo na počátku primárek nejenom nejpočetnější, ale také nejpestřejší co do počtu zástupců různých menšin. Ještě před koncem roku 2019 se ale ukázalo, že prezidentem se tentokrát nestane žádný zástupce některé z rasových menšin, protože ze hry reálně vypadli všichni černošští i hispánští kandidáti. Přesto mohou prezidentské volby v roce 2020 znamenat historický přelom. Hlavou USA se totiž stále může poprvé stát nejenom žena, ale také kandidát, který se veřejně přihlásil k homosexuální orientaci. Tím by mohl být starosta stotisícového města South Bend ve státě Indiana, který se jmenuje Pete Buttigieg.

Na americké poměry je South Bend relativně malé město, ale není úplně neznámé, protože se zde nachází jedna z nejlepších amerických univerzit – Notre Dame, podle níž se jmenuje také jeden z nejpopulárnějších univerzitních týmů v americkém fotbale.

„Buty“ co?

Na počátku kampaně se nejenom vzhledem k velikosti South Bendu, ale také relativnímu mládí tohoto kandidáta zdálo, že celoamericky téměř neznámý starosta Buttigieg nemůže mít skoro žádné šance usednout v Bílém domě. Syn přistěhovalce ze středomořského ostrova Malta se ovšem postupně měnil z outsidera na černého koně a následně dokonce získal roli jednoho ze spolufavoritů na demokratickou prezidentskou nominaci, když průzkumy ukázaly, že v popularitě už vede ve státě Iowa, kde se v únoru uskuteční vůbec první primárky této volební sezóny. I v celostátních průzkumech se Buttigiegpomalu dotáhl na velkou trojku Biden-Sanders-Warrenová. Za tento vzestup vděčí teprve sedmatřicetiletýpolitik nejenom šikovné předvolební kampani, ale také neobvyklému životnímu příběhu.

Jeho otec se narodil v maltském městě Hamrun a připravoval se na kariéru jezuitského kněze. Nakonec si ji ale rozmyslel a odešel do Spojených států, kde se stal profesorem literatury na prestižní univerzitě Notre Dame právě ve městě South Bend. Tam se narodil i jeho syn Peter, zkráceně přezdívaný Pete. Maltský původ jeho otce ovšem dodnes mnoha Američanům motá hlavu, když přemýšlí, jak se vlastně jméno demokratického prezidentského kandidáta správně vyslovuje. Sám Buttigieg dokonce na Twitteru nedávno zveřejnil několik variant, jak jeho krajané jméno nejčastěji nesprávně vyslovují. On sám se přiklání k variantě, kterou do češtiny můžeme přepsat jako „Bútydžidž“.Nelamte si s tím ale hlavu, protože i ve svém městě je znám kvůli komplikovanému jménu nejčastěji jen jako „starosta Pete“.

Prezidentský benjamínek Buttigieg

Pete Buttigieg byl úspěšný už jako student, kdy absolvoval nejen Harvard, ale díky prestižnímu Rhodesovu stipendiu i britský Oxford. Ještě na střední škole ovšem vyhrál cenu Kennedyho prezidentské knihovny, když svůj esej inspirovaný dílem prezidenta Johna F. Kennedyho „Příběhy odvahy“ napsal o jednom z mála amerických nezávislých zákonodárcích Bernie Sandersovi, s kterým nyní paradoxně bojuje v demokratických primárkách. Ostatně oba spojuje nejenom popsaný moment z Buttigiegových studí, ale i fakt, že jsou v letošních prezidentských volbách nejstarším a nejmladším kandidátem. Kdyby bitvu o Bílý dům vyhráli, bude Sandersovi v den nástupu do funkce 79 let, zatímco Buttigiegovi jen 39.

Mimochodem v obou případech by se jednalo o historický rekord a Buttigieg by tím jako nejmladší prezident v historii předstihl Theodora Roosevelta, který se nejvyšší státní funkce ujal v roce 1901 ve 42 letech. Ten ale nebyl v tomto věku do Bílého domu zvolen, protože nastoupil jako viceprezident po zavražděném předchůdci. Nejmladším zvoleným prezidentem proto až do případného Buttigiegova úspěchu zůstává J. F. Kennedy, kterého si Američané vybrali v jeho 43 letech.

Starosta mimo washingtonskou bažinu

Právě menší Buttigiegova zkušenost je jeho odpůrci považována za jednu z jeho klíčových slabin. Nejde ale jen o věk, Buttigiegovi je předhazován i fakt, že na rozdíl od Kennedyho nebo i dalšího „mladíka v Bílém domě“ Baracka Obamy nebyl nikdy zvolen do amerického Senátu, a nemá proto zkušenost s federální politikou. Mnohým se navíc zdá, že kariéra starosty pouze stotisícového města se nemůže vyrovnat zkušenosti guvernéra, která je v Americe také považována za vhodnou vstupenku do Bílého domu. 

To vše ale vyvažuje skutečnost, že Buttigieg se starostou South Bendu stal už ve 29 letech a mnoho Američanů je navíc dnes otráveno z politiků, kteří jsou dlouhodobě součástí federálního nebo státního politického establishmentu, jemuž se často za mořem přezdívá „washingtonská bažina“. Ostatně Donald Trump dokonce nikdy nevykonával žádnou volenou politickou funkci a stejně si ho voliči vybrali za prezidenta.

Butiggieg jako první gay v Bílém domě?

Trumpův možný rival v roce 2020 – Pete Buttigieg – by se ovšem mohl kromě primátu nejmladšího prezidenta stát také prvním prezidentem, který do Bílého domu přivede svého manžela. V USA se proto začíná nejenom kvůli možnému úspěchu senátorky Elisabeth Warrenové opět diskutovat o tom, jak by se manžel držitele či držitelky prezidentského úřadu oficiálně jmenoval, protože by určitě nebyl první dámou. Většina se přiklání k označení „první gentleman.“ 

V případě Peta Buttigiega by jím byl jeho manžel  a středoškolský učitel Chasten, který se původně příjmením jmenoval Glezman, ale od dubna 2019 užívá manželovo příjmení Buttigieg. Pár se seznámil prostřednictvím „seznamkové“ aplikace Hinge a sňatek uzavřel v červnu 2018 v anglikánské katedrále svatého Jakuba v South Bendu. Pete Buttigieg je totiž sice pokřtěný katolík, ale během studií v Oxfordu se stal praktikujícím anglikánem (v USA se této církvi říká episkopální).

Veterán z Afghánistánu Pete Buttigieg

Veřejně se ke své homosexuální orientaci starosta Buttigieg přihlásil až po svém prvním zvolení. Údajně ho k tomu inspiroval moment, kdy jako úřadující starosta odcházel na bojovou misi do Afghánistánu, kam byl povolán jako rezervista válečného námořnictva. Když psal rodičům dopis na rozloučenou pro případ, že zahyne v boji, rozhodl se, že už nebude svou orientaci před veřejností skrývat, i když se zároveň obával dopadu na jeho snahu starostovskou funkci ve volbách obhájit. Po návratu z Afghánistánu provedl sloupkem v místních novinách svůj coming out. Díky tomuto prohlášení je Buttigieg teprve druhým otevřeně homosexuálním kandidátem na amerického prezidenta, a to po republikánovi Fredu Kargerovi, který neuspěl v primárkách v roce 1982.

Buttigiegův manžel Chasten v prezidentské kampani hodně pomáhá, sám v ní vystupuje a propaguje mimo jiné i jejich dva rodinné psy, kteří mají dokonce vlastní twitterový účet. Americkým pejskařům totiž údajně dost chybí „první psi“, tolik oblíbení například za časů Obamova prezidentování.

Mimochodem válečný veterán Buttigieg sloužil v Afghánistánu jako příslušník námořní zpravodajské služby také na základně Bagrám, kde působí rovněž čeští vojáci. Buttigieg měl při svém bojovém nasazení jako zpravodajec na starosti nejen vyhledávání min, ale také odhalování sítí, kterými islamisté financují svou činnost.

Bidenův rival

V samotné prezidentské kampani Buttigieg začal poměrně dost vlevo, zřejmě, aby reagoval na celkový posun demokratů tímto směrem. Po čase ovšem zjistil, že šance prorazit bude mít spíše s politikou, kterou praktikuje ve svém městě a která je bližší politickému středu. Nyní se proto profiluje zejména jako mladší a akčnější alternativa k sedmasedmdesátiletému exviceprezidentovi Joe Bidenovi, který také prosazuje umírněnou politiku.

Biden je (prosinec 2019) stále v preferencích před Buttigiegem zejména kvůli hlasům afroamerických demokratických voličů, protože u těch bělošských je na tom Buttigieg naopak velmi dobře, což potvrzuje jeho vedení v silně bělošském státě Iowa. Mezi americkými černochy se starostu Peteovi zatím opravdu nedaří. V USA se proto hodně mluví o tom, zda je to projev menší tolerance Afroameričanů vůči homosexualitě, nebo jen odraz menší znalosti Buttigiega v černošské komunitě.

Pete Buttigieg si už vzhledem k věku a politickému stylu, symbolizujícímu změnu v politice, získal přezdívku „bílý Obama“, ale k možnosti se prvnímu černošskému prezidentovi USA vyrovnat starostovi South Bendu chybí právě podpora rasových menšin. Musí proto čekat na úspěch v Iowě a případný kolaps Bidenovi kampaně, protože pak není bez šance.