Krampus čerti v Praze

Krampus čerti v Praze Zdroj: Zbyněk Pecák

Krampus čerti v Praze
Krampus čerti v Praze
Krampus čerti v Praze
Krampus čerti v Praze
Krampus čerti v Praze
32
Fotogalerie

Krampus v Praze. Strašidelní čerti v dokonalých maskách ovládli pražské výstaviště

V sobotu 7. prosince večer se na pražské Výstaviště sjelo více než 70 Krampus čertů  s dokonalými maskami. Krampus, alpská varianta českého čerta, je napůl démon, napůl koza, porostlý chlupatou kůží, s kravským ocasem a zejména s hrůzným výrazem. Děsivé strašidlo sestupující v období adventu z hor mezi lidi má svůj původ v oblasti Rakouska a Německa. Podívejte se na ty nejlepší v naší fotogralerii.

Původ jejich jména se odvozuje od rakouského „krampas“ – něco neživého, nebo německého „krampen“ – skoba nebo dráp. Alpský Krampus je děsivější obdobou našeho čerta doprovázejícího na začátku adventu Mikuláše a anděla. Stejně jako český čert měl za úkol hlavně strašit zlobivé děti.

Kostýmy Krampus čertů jsou samy o sobě uměleckým dílem. Maska bývá vyřezaná z lipového nebo borového dřeva, osazená rohy ovcí, koz nebo muflonů, a k dokonalosti je dovedená barvami. Kostým je obvykle ušitý z ovčích nebo kozích kůží. V poslední době je v oblibě také lisovaná kůže s nejrůznějšími ornamenty. Čertům nesmí chybět ocas a kravský zvon zavěšený kolem pasu. V rukou drží Krampusové březové metly, kterými šlehají neposlušné děti, ale také kolemjdoucí.