Video placeholde

Andrej Babiš: Proč bych rezignoval? Vždyť dělám dobrou práci. V říjnu 2021 povedu ANO do voleb

Auditní zprávou o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se ve čtvrtek zabývali poslanci. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zprávu zveřejnit odmítl, objevila se ale na webu. Babiš je navíc znovu obviněný v kauze Čapí hnízdo. Trestní stíhání obnovil šéfžalobce Pavel Zeman. Naopak venku z kauzy je Babišova manželka Monika. nejen o své rodině, ale i o tom, že nemá důvod odstoupit promluvil Babiš ve čtvrtek od 16:20 v přímém přenosu na Blesk.cz. Dění kolem něj sledujeme online.

Pavel Zeman rozhodl o kauze Čapí hnízdo: Premiér Andrej Babiš (ANO) je znovu mezi obviněnými. Podle Petra Fialy (ODS), Ivana Bartoše (Piráti) nebo Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) by Babiš měl odstoupit. Babiš čelí kritice za údajný střet zájmů. Má to vyplývat ze závěrů auditní zprávy Evropské komise, které jsou neveřejné, ale kolují v médiích. Po jednání pražských radních primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že audit nezveřejní. Publikovala ho ale neziskovka Transparency International. Hrozí přitom, že Česko bude muset vracet dotace pro Agrofert ve výši 285 milionů, jak uvedli Piráti pro prostudování auditu.

Od února 2017, kdy začal platit tzv. lex Babiš, Agrofert načerpal dotace celkem za 451 milionů. Babiš tvrdí, že ve střetu zájmů není. Stejně tak tvrdí, že v případě Čapího hnízda se ničeho nezákonného nedopustil. Mluví o účelových obviněních.  Spolu s Babišem je obviněna i bývalá náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová. Naopak Monika Babišová už ne.

Pro celý článek klikněte zde>>>