Video placeholde

Umělá inteligence nahradí ajťáky i pojišťováky. Zdravotní sestry o práci nepřijdou, říká Michal Pěchouček

Jak se nám žije a hlavně bude žít s umělou inteligencí? Jak bude za deset let vypadat náš den? Ovlivňují stroje už teď uspořádání světa? V podcastu Reflexu na tyto otázky odpovídá profesor Michal Pěchouček (47), kybernetik a přední odborník na umělou inteligenci, který působil na univerzitách v Edinburghu, Kalifornii, New Yorku a Calgary. Dozvíte se, jaká povolání už brzy nebudou existovat, nebo jaký typ lidské práce je naopak nenahraditelný.  

Během příštích deseti až třiceti let zmizí zhruba padesát procent současných pracovních pozic. Michal Pěchouček, který je od září 2019 technickým ředitelem firmy na antivirové programy Avast, v podcastu uvádí, že podle posledních poučených odhadů nahradí umělá inteligence překvapivě ne tu nudnou a manuální, ale hlavně tu relativně dobře placenou lidskou práci. Brzy zřejmě zmizí právničtí koncipienti, daňoví poradci i pojišťovací agenti… Do ranku nenahraditelných povolání pak budou patřit pečující profese, například zdravotní sestry. I zdravotnický personál ve státních zařízeních však možná časem nahradí roboti – živý zdravotnický personál se stane luxusem.  

Michal Pěchouček odpovídá dále na otázku, zda jsme si umělou inteligenci, což je souhrnný termín pro technologie, které umožňují strojům samostatně myslet, nepustili až příliš k tělu. Proč s důvěrou a naivitou používáme asistenty v mobilu i nejrůznější sociální sítě? Proč si na základě toho, co o nás umělá inteligence ví, necháváme online doporučovat oblečení, auta i dovolenou? Jak moc stroje omezují naši svobodu v rozhodování? Co jsme zanedbali, že umělá inteligence ovlivnila referendum o brexitu i poslední americké prezidentské volby?  

V podcastu Reflexu se od Michala Pěchoučka, jednoho z hlavních iniciátorů projektu Prague AI, který chce z českého hlavního města vytvořit v horizontu pěti let evropské centrum umělé inteligence, dozvíte také o jednoznačně pozitivních vlivech AI, které se už teď projevují například v medicíně.

O dalším velkém tématu, tedy budoucím politickém a bezpečnostním uspořádání světa za asistence umělé inteligence a strojového učení, pak bude profesor Pěchouček mluvit v rozhovoru v jednom z lednových čísel tištěného Reflexu.