Kompletní audit Evropské komise o premiérovi je venku. Píše se v něm, že "pan Babiš nadále ovládá Agrofert"

Pražský magistrát čeká na stanovisko Evropské komise, parlament jednání o něm odložil. Kompletní audit o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše se ven oficiální cestou jen tak nedostane. Situaci ale změnil Deník N, který jej v kompletní podobě zveřejnil na internet. Kdo se chce probrat 283 stranami v angličtině, najde odkaz v článku níže.

Sněmovna přerušila debatu o závěrečném auditu EK ohledně dotací a premiéra Andreje Babiše (ANO) do doby, než tuto zprávu posoudí její kontrolní výbor. Dala mu dnes na to čas do konce ledna příštího roku. Opozice požadovala mimo jiné zveřejnění auditu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to odmítla. Uvedla, že audit je důvěrný, není konečný a že ČR k němu může vznést připomínky.

Kompletní audit Evropské komise o Babišově střetu zájmů najdete ZDE >>>

Audit nezveřejnil ani pražský magistrát. Na mimořádném jednání se na tom dnes shodli pražští radní. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je podle evropského nařízení nejprve nutné získat stanovisko Evropské komise. Magistrátu byl audit doručen, protože je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí. Babiš ve středu ve Sněmovně uvedl, že by neměl nic proti tomu, kdyby primátor prověrku zveřejnil.

Neoficiální cestou se kompletní audit dostal ven díky Deníku N. Z něj vyplývá, že babiš dál své firmy ovlivňuje i skrze svěřenské fondy. Doslova v něm auditoři uvádí, že „Pan Babiš kontroluje společnosti ve skupině Agrofert.“ To najdete na stránkách 68 - 70 z celkového počtu 283 stran, na kterých se, mimo jiné, auditoři vypořádávají i s připomínkami českých právníků. Kompletní audit najdete v odkaze výše.

Oficiální ceska? Česko se prý zeptá

Česko požádá Evropskou komisi (EK) o stanovisko, zda může zveřejnit auditní zprávu o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), nebo ne. Ve Sněmovně to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Zopakovala, že komise označila zprávu jako důvěrnou.

"Požádáme oficiálně Evropskou komisi o stanovisko, zda můžeme, nebo nemůžeme zveřejnit, jako jsme to udělali u předběžné zprávy," uvedla ministryně. Zveřejnění zprávy by podle ní narušilo "důvěryhodnost a předvídatelnost našeho státu".