Primátor Prahy Zdeněk Hřib

Primátor Prahy Zdeněk Hřib Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Praha nezveřejní závěry auditu k údajnému střetu zájmů premiéra Babiše

Hlavní město nezveřejní závěry auditu Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Na mimořádném jednání se na tom dnes shodli pražští radní. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je podle evropského nařízení nejprve nutné získat stanovisko Evropské komise. Magistrátu byl audit doručen, protože je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí. Babiš ve středu ve Sněmovně uvedl, že by neměl nic proti tomu, kdyby primátor prověrku zveřejnil.

Magistrát si nechal k otázce zveřejnění zpracovat právní stanovisko od advokátní kanceláře Frank Bold advokáti, které má ČTK k dispozici. Doporučilo obrátit se na EK a dokument zveřejnit až v případě jejího souhlasu. "Je nutné postupovat podle platných předpisů, a tím pádem nejdřív musí proběhnout dotaz do Evropské komise," řekl primátor.

Hřib byl v úterý na delší dobu plánované pracovní cestě v Bruselu, odkud vzkázal, že Babiš by měl dát pokyn ke zveřejnění závěrů auditu ministerstvu pro místní rozvoj, pražští radní nicméně otázku i tak projednají. Mezitím servery Deník N a Info.cz napsaly, že mají zprávu auditorů k dispozici.