Video placeholde
Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje
Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje
Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje
Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje
Ukázky z knihy Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje
9
Fotogalerie

Zářil po boku Gretzkého, jako první hráč světa vyhrál MS i Stanley Cup. Hokejový hrdina Pouzar

Jaroslav Pouzar je prvním hráčem na světě, který je mistrem světa v hokeji a zároveň vítězem Stanley Cupu v 80. letech. A je to právě on, kdo hrál po boku Gretzkého v Edmonton Oilers. Přečtěte si více nejen o jeho hokejovém osudu v nové knize Hrdinové 2.

Úspěšná publikace Hrdinové, kterou v roce 2017 vydalo nakladatelství Yinachi, má nově své pokračování. Kniha Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje na několika stovkách stran vypráví zásadní okamžiky spojené s historií nejúspěšnějšího českého sportu ledního hokeje. Vše zábavnou formou, a to prostřednictvím komiksu autora Vojtěcha Šedy, či textu Ondřeje Fuczika, držitele ceny Magnesia Litera. Kniha bude na pultech obchodů na začátku listopadu tohoto roku.

"Náš záměr zůstává podobný jako u předchozí knihy. Chceme s nejslavnějšími okamžiky a příběhy ledního hokeje u nás seznámit nejmladší generaci milovníků tohoto sportu a zároveň jeho významné momenty připomenout těm, kteří je s našimi hokejisty prožívali. Znovu je nadchnout pro osudy těch nejslavnějších, pro jejich talent a vítězství i prohry," říká autor textu Ondřej Fuczik.

Kniha mapuje zásadní milníky nejpopulárnějšího sportu u nás. Nechce však být klasickou sportovní encyklopedii plnou čísel, dat a termínů. Celou knihou provází čtenáře dva imaginární kamarádi, kteří ve svém dětství najdou na půdě kufr plný hokejové výzbroje po jejich dědečkovi. Chronologicky s dějem knihy stárnou a prožívají úspěchy i pády svých hrdinů mezi mantinely. Po útrapách během sovětské okupace v roce 1968 emigrují do Kanady, kde stále sledují boje našich hokejistů především s tehdejší rudou mašinou, reprezentanty Sovětského svazu. Kniha představuje první československé hokejisty v NHL, skryté hrdiny ale i současné hvězdy typu Jágr, Voráček nebo Pastrňák.

Kdo byla naše první hokejová hvězda? Který český hokejista vyhrál tenisový Wimbledon? Proč skončili mistři světa z roku 1947 ve vězení? Kteří hráči si na protest proti sovětské okupaci zalepili rudé hvězdy na dresu? Kdo byl první český hráč v NHL? A trenér? Kolik našich hráčů muselo emigrovat do zahraničí? Který český hokejista byl spoluhráčem Wayna Gretzkyho a který český brankář ho rozplakal? To vše najdete v nové knize Hrdinové 2: Největší příběhy českého hokeje.