Video placeholde

I politika může být sranda: Stačí chytit Bureše

Aktuální politická situace připomíná absurdní divadlo a už ztratila i zbytky komediálního nádechu. Tak co na chvilku (nebo klidně na milion) hodit problémy za hlavu a udělat si z mocipánů srandu? Je přece advent – období klidu. Nejlepší čas na svařák, návštěvy známých a hraní deskovek!

Chyťte Bureše: 3. díl je z hnízda venku

Sedmilháři – takový je titul nejnovějšího, v pořadí už třetího dílu deskové stolní hry Chyťte Bureše. Na rozdíl od reality bude i tentokrát politika hlavně skvěle promyšlenou zábavou a na své si přijdou nejen milovníci satiry. Otázky a úkoly jsou vymyšlené pečlivěji než kdy dřív – přeci jen: 10 000 her prodaných v minulých dvou vánočních sezónách, to už znamená i závazek vůči fanouškům.

Autoři konceptu hry Chyťte Bureše, Josef Dvořák a Lukáš Polák, věří, že nový díl splní i další účel než skvěle pobavit – chtějí také s nadsázkou poukázat na některé politické souvislosti. To nejpodstatnější je ale přispět k dobré náladě: „Hra má být hlavně zábava, proto se podíl politiky v celém jejím obsahu rok od roku zmenšuje. Deskovku se tak snažíme přiblížit úplně všem,“ říká Josef Dvořák.

Lepší Bureš v hrsti než ten na Hradě

Politická satira má v Česku dlouhou tradici a je oblíbenou terapií trpělivého lidu na bolístky pravidelně působené pány politiky. Chyťte Bureše už jen z toho důvodu – třeba se vám uleví. Ale minimálně vás čeká několik desítek minut příjemně strávených s přáteli nebo rodinou, a to je k nezaplacení (což sice Bureš nechápe, ale vy jistě oceníte).

Hra se stala na české poměry v podstatě bestsellerem. Vzhledem k tomu, že vznikala původně jen z klukovské recese, je to nejen velký úspěch, ale i důkaz, jak moc dokáže originálním nápadem pobavit. A jak říká Lukáš Polák, letos prý dali do přípravy nového dílu opravdu všechno. Ovšem když má člověk tu čest se Superlháři, je lepší si vše ověřit: stačí jedno kolo hry – a bude jasno!